19 iunie 2020

Armata franceză se pregăteşte pentru conflicte majore mult mai dure

Florin Jipa

Viziunea strategică prezentată, miercuri, de Forţele Terestre Franceze comisiei de apărare arată că viitoarele conflicte vor fi mult mai complexe. „Un conflict major între state nu mai trebuie exclus”, se arată în noua strategie.

Sursă foto: Profi Media

Generalul Thierry Burkhard, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, a prezentat membrilor comisiei de apărare un tablou pesimist pentru viitorul securităţii naţionale, în care cei 115.000 de militari trebuie să se pregătească pentru conflicte mult mai dure, relatează Le Figaro.

„Avem nevoie de o armată experimentată pregătită să facă faţă celor mai puternice şocuri,” a declarat acesta ca şi obiectiv pentru 2030.

„Lumea se schimbă repede în rău, suntem la finalul unui ciclu de conflicte,” a explicat generalul francez spunând că era conflictelor expediţionare duse de puterile din vest într-un mediu operaţional confortabil, garantat de superioritatea aeriană, se apropie de final.

Generalul Thierry Burkhard a completat că un război simetric, între state cu capabilităţi militare comparabile, nu mai poate fi exclus şi a dat exemplul Libiei unde un război civil ar putea genera un conflict între Turcia şi Rusia.

El a scos în evidenţă tendinţele expansioniste ale Rusiei, prin anexarea teritoriilor din Ucraina, şi ale Chinei, prin construirea şi militarizarea insulelor artificiale pentru a controla rutele de transport.

Generalul francez consideră că dezinformarea şi informarea au devenit arme extrem de puternice, iar statele cu o conduită etică pornesc cu un dezavantaj într-o confruntare.

O altă caracteristică a prezentelor şi viitoarelor conflicte o reprezintă faptul că atacurile cibernetice şi loviturile cu drone au devenit greu de contracarat şi dificil de atribuit unui stat.

El a precizat şi faptul că avansul tehnologic se estompează prin apariţia unor arme eficiente şi foarte ieftine.

Generalul francez a spus că a stabilit 12 obiective pentru forţele terestre, printre care simplificarea, spunând că armata suferă de un exces de standarde.

Thierry Burkhard a dezvăluit şi faptul că intenţionează să desfăşoare un exerciţiu, în anul 2023, de nivel divizie, cu peste 15.000 de militari.