21 septembrie 2023

Armata azeră a omorât mai mulţi militari ruşi, printre care şi comandorul Ivan Kovgan, locţiitorul comandantului contingentului rus de menţinere a păcii din Nagorno-Karabah

Florin Jipa

Un oficial de rang înalt din forţele armate ale Rusiei a fost ucis în timpul bombardamentelor Azerbaidjanului asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah, la doar două luni după ce a fost numit al doilea la comanda unei forţe ruse de menţinere a păcii din regiune.

Sursă foto: Twitter

Comandorul Ivan Kovgan, comandantul adjunct al forţelor submarine ale Flotei de Nord a Rusiei, s-a numărat printre trupele ruse ucise în timpul operaţiunii "antiteroriste" a Azerbaidjanului din 20 septembrie, potrivit Clubului Veteranilor de Submarin al Marinei din Sankt Petersburg.

Grupul a declarat că Kovgan a fost ucis când forţele azere au deschis focul asupra unui vehicul care transporta forţe ruse de menţinere a păcii.

Bărbatul în vârstă de 52 de ani fusese numit în funcţia de comandant adjunct al forţelor de menţinere a păcii din Nagorno-Karabah cu două luni mai devreme.

Kremlinul a declarat pe 21 septembrie că preşedintele azer Ilham Aliyev a avut o conversaţie telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin, în care şi-a prezentat scuzele şi şi-a exprimat condoleanţele pentru moartea personalului militar rus în timpul a ceea ce Baku a numit "o operaţiune antiteroristă" în Nagorno-Karabah.

Armata rusă nu a vrut să declare public numărul de militari ruşi din Nagorno-Karabah în acest incident, precizând că toţi militarii din acel vehicul blindat au fost ucişi. Conform mai multor surse locale, ar fi vorba de opt militari ruşi.

Este al doilea incident în care militari ruşi sunt omorâţi în Karabah de armata azeră, primul a avut loc în noiembrie 2020 când un elicopter rus a fost doborât de o rachetă azeră, iar cei doi piloţi au decedat.

Armenia a acuzat Rusia de trădare după ce Moscova ar fi fost de acord cu aşa-zisa operaţiune antiteroristă a Azerbaidjanului prin care a preluat controlul întregului teritoriu din Karabah, recunoscut internaţional drept azer.