02 februarie 2024

Armata Americană bombardează grupurile pro-iraniene din Siria şi Irak

Florin Jipa

Un oficial american de rang înalt a declarat că a început campania aeriană împotriva Gărzilor Revoluţionare Islamice şi a grupurilor susţinute de Iran în Irak şi Siria. Au fost lovite între 8 şi 12 baze folosite de miliţiile sprijinite de Iran în Siria şi Irak.

Sursă foto: X

Mai multe explozii mari au avut loc în ultimele minute în apropierea bazelor susţinute de Iran de-a lungul graniţei dintre Siria şi Irak, conform OSINTdefender. Mai multe explozii au fost raportate chiar acum în apropierea oraşului Deir ez-Zor din estul Siriei.

Armata americană foloseşte inclusiv bombardiere B-1B Lancer, conform mai multor rapoarte apărute pe reţelele de socializare.

Comunicatul Pentagonului: Forţele Comandamentului Central al SUA (CENTCOM) au efectuat lovituri aeriene în Irak şi Siria împotriva Forţei Quds a Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran (IRGC) şi a grupurilor de miliţie afiliate. Forţele militare americane au lovit mai mult de 85 de ţinte, cu numeroase aeronave, inclusiv bombardiere cu rază lungă de acţiune, care au zburat din Statele Unite. Loviturile aeriene au folosit peste 125 de muniţii de precizie. Facilităţile care au fost lovite au inclus operaţiuni de comandă şi control, centre, centre de informaţii, rachete, depozite de vehicule aeriene fără pilot şi facilităţi logistice şi de aprovizionare cu muniţii ale grupurilor de miliţie şi ale sponsorilor lor IRGC care au facilitat atacuri împotriva forţelor americane şi ale coaliţiei.

Alături de loviturile americane în curs de desfăşurare în estul Siriei şi Irakului, Forţa de Apărare a Israelului tocmai a anunţat lovituri aeriene împotriva unui camion cu muniţie şi a unei baze de operaţiuni Hezbollah lângă oraşul Blida din sudul Libanului, probabil ca răspuns la atacurile anterioare cu rachete din nordul Israelului.

Presa americană a criticat Administraţia Biden că nu a luat încă măsuri după un atac al miliţiilor şiite din Irak, susţinute de Iran, asupra unei baze americane din Iordania, care a dus la moartea a trei militari şi rănirea a altor peste 40, din care opt au necesitat evacuare din ţară. Extremiştii ar fi folosit o dronă Shahed-136, de producţie iraniană, similară cu cele lansate de Rusia în Ucraina.

În total, au fost peste 150 de atacuri asupra bazelor americane din Irak şi Siria de la masacrul Hamas din Israel de pe 7 octombrie.

Zilele trecute, au fost rapoarte că seniori iranieni din Irak şi Siria, din compunerea Corpului Gardienilor Revoluţiei, ar fi părăsit deja aceste ţări pentru Iran. De asemenea, miliţiile şiite au părăsit bazele şi s-au dispersat în localităţi, pentru a fi mai greu de lovit.