23 aprilie 2024

Armata a rămas fără ofiţeri. Are încadrate doar 57 la sută din funcţii

Florin Jipa

Sursă foto: MApN

Armata Română are încadrate doar 57 la sută din funcţiile ofiţerilor, conform unui răspuns al Ministerului Apărării Naţionale la interpelarea deputatului Viorel Salan, secretar al Comisiei parlamentare de apărare. Nici la celelalte categorii situaţia nu este mai bună, încadrarea este de 75 la sută la maiştri militari, 72 la sută la subofiţeri şi 77 la sută la soldaţi şi gradaţi profesionişti.

Am văzut, de asemenea, că nici cei care vor să intre în armată nu pot, deoarece sunt respinşi la probeme fizice, evaluările psihologice şi vizitele medicale în proporţie de peste 50 la sută la soldaţii profesionişti.

În 2024, MApN a planificat recrutarea a 8.000 de soladaţi şi gradaţi voluntari, în trei serii. Prima seria a fost un dezastru, sub 50 la sută au trecut, s-au ocupat doar 2.600 de locuri din cele 5.100.

Până acum se vorbea mult de lipsa echipamentelor moderne, peste 70 la sută din arme fiind mai vechi de 30 de ani. Forţele Navale nu au nicio navă de luptă nouă, iar în 2023 a fost anulată licitaţia pentru achiziţia a patru corvete şi modernizarea a două fregate. Forţele Aeriene au doar o escadrilă de F-16, iar Forţele Terestre doar o brigadă dotată cu transportoare Piranha 5.

O situaţie asemănătoare este şi la Ministerul Afacerilor Interne, unde toate structurile au un deficit de peste 20 la sută, cel mai mare fiind înregistrat la Inspectoratul General de Aviaţie, de 39 la sută.