09 iunie 2023

Arabia Saudită vrea cooperare cu SUA în dezvoltarea programului nuclear, dar are şi alte oferte

Mihai Draghici

Arabia Saudită ar saluta cooperarea cu Statele Unite în dezvoltarea unui program nuclear civil, dar are şi alte oferte, a declarat joi ministrul saudit de Externe, Faisal bin Farhan, imediat după întrevederea cu secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Sursă foto: Mediafax

Întrebat dacă Riyadul a cerut asistenţă din partea Washingtonului pentru dezvoltarea unui program nuclear civil, în schimbul normalizării relaţiilor cu Israelul, prinţul Faisal bin Farhan a declarat că Arabia Saudită are oferte din mai multe ţări.

"Nu este niciun secret că dezvoltăm un program nuclear civil şi am prefera foarte mult să putem conta pe SUA ca fiind unul dintre ofertanţi. În mod evident, am vrea să construim programul cu cea mai bună tehnologie din lume", a declarat prinţul Faisal bin Farhan, citat de agenţia The Associated Press.

Ministrul saudit de Externe a subliniat că normalizarea relaţiilor cu Israelul ar avea "beneficii limitate" dacă nu va fi găsită "o modalitate de pace pentru poporul palestinian".

Aflat la Riyad, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a reiterat, potrivit agenţiei Reuters, că Washingtonul va continua să joace un rol important în eforturile de normalizare a relaţiilor între Arabia Saudită şi Israel. Referindu-se la relaţiile bilaterale, Blinken a subliniat că Statele Unite vor continua să insiste pentru respectarea drepturilor omului în Arabia Saudită.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Arabia Saudită s-au deterioarat în ultimul an, în contextul deciziei Riyadului de a reduce volumul producţiei de petrol în coordonare cu Rusia. Arabia Saudită a intensificat relaţiile cu Republica Populară China.