13 aprilie 2018

Arabia Saudită va achiziţiona nave de război din Spania

Marian Avram

Arabia Saudită va achiziţiona cinci nave de război de la compania de stat spaniolă Navantia, miniştrii Apărării din cele două state semnând un contract în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de dolari, a anunţat Guvernul saudit, potrivit cotidianului Arab News.

Sursă foto: Mediafax

Acordul între Spania şi Arabia Saudită a fost semnat în timpul unei vizite oficiale efectuată la Madrid de către Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite care ocupă şi funcţia de ministru al Apărării.

Pe lângă cele cinci nave de răzdoi cuprinse în acord, Armata spaniolă va oferi asistenţă personalului militar saudit şi va contribui la înfiinţarea unui centru de construcţii navale în Arabia Saudită.

În cadrul vizitei sale în Spania, Mohammed bin Salman a avut întâlniri de lucru cu premierul Mariano Rajoy, dar şi cu ministrul spaniol al Apărării, Maria Dolores de Cospedal.

De asemenea, a fost semnat şi un acord de cooperare între companiile din industria militară din Arabia Saudită şi Navantia, însă Guvernul saudit nu a oferit informaţii suplimentare cu privire la prevederile acestui acord.

Activiştii din organizaţii precum Amnesty International, Greenpeace sau Oxfam au cerut Madridului să nu mai vândă echipamente militare Arabiei Saudite, acuzând Guvernul de la Riad că încalcă în mod repetat drepturile fundamentale ale omului.