04 aprilie 2019

Arabia Saudită, suspectată că a construit primul reactor atomic

Mihai Draghici

Arabia Saudită se apropie, conform imaginilor obţinute prin satelit, de finalizarea construirii primului reactor nuclear, o situaţie care generează preocupări la nivel internaţional deoarece Riyadul nu a adoptat reglementările internaţionale care garantează că tehnologia nu este utilizată militar.

Complexul nuclear de cercetare se află în incinta Institutului pentru Ştiinţă şi Tehnologie "Regele Abdulaziz" din Riyad, potrivit imaginilor prin satelit publicate de GoogleEarth, informează site-ul agenţiei Bloomberg. Imaginile confirmă că lucrările de construcţie la primul reactor nuclear saudit se apropie de final.

Avansarea proiectului îi alarmează pe specialiştii în domeniul nuclear, întrucât Arabia Saudită încă nu a adoptat setul de reglementări internaţionale care garantează că energia atomică civilă nu este utilizată pentru fabricarea de arme nucleare.

"Există o probabilitate foarte mare ca aceste imagini să arate primul complex nuclear al ţării. Acest lucru înseamnă că Arabia Saudită trebuie să adopte toate garanţiile internaţionale", a declarat Robert Kelley, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).