20 mai 2019

Arabia Saudită evită izbucnirea unui război, dar decizia îi aparţine Iranului

Bianca Pavaluca

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a transmis că Arabia Saudită doreşte să evite izbucnirea unui război în regiune, dar este pregătită să răspundă tuturor atacurilor venite din partea Iranului, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Regatul Arabiei Saudite nu doreşte izbucnirea unui război în regiune, nu asta căutăm”, a declarat Adel al-Jubeir în cadrul unei conferinţe de presă.

„Vom face tot posibilul să evităm acest lucru, dar afirmăm faptul că în cazul în care cealaltă parte (Iranul, n.red.) alege un război, regatul va răspunde cu forţă şi determinare, se va apăra şi îşi va apăra interesele”, a adăugat ministrul de Externe.

Regele Salman al Arabiei Saudite a invitat duminică liderii din Golf şi ai Ligii Arabe să convoace la Mecca, pe 30 mai, o reuniune de urgenţă, în cadrul căreia să discute implicaţiile atacurilor asupra unor instalaţii petroliere din Arabia Saudită, incident atribuit Iranului.

"Condiţiile critice actuale necesită o poziţie unificată a Ligii Arabe şi a ţărilor din Golful Persic faţă de provocările şi riscurile întâmpinate", a anunţat într-un comunicat Ministerul de Externe din Emiratele Arabe Unite.

Două instalaţii petroliere din Arabia Saudită au fost vizate marţi de un atac cu drone. Adjunctul ministrului saudit al Apărării a acuzat Iranul, joi, pentru ordonarea atacului, care ulterior a fost revendicat de rebelii huthi din Yemen.