17 decembrie 2018

Arabia Saudită este supărată pe "ingerinţele" americane după ce Senatul SUA a adoptat două rezoluţii privind cazul Khashoggi şi războiul din Yemen

Mircea Olteanu

Arabia Saudită a condamnat luni "ingerinţele" americane după ce Senatul Statelor Unite a adoptat două rezoluţii critice la adresa Riadului, una făcând referire la războiul din Yemen, iar a doua atribuind prinţului-moştenitor Mohammed bin Salman responsabilitatea pentru uciderea lui Jamal Khashoggi.

Sursă foto: Mediafax

Ministerul de Externe de la Riad a comunicat că acţiunea Washingtonului reprezintă o "ingerinţă evidentă în afacerile interne" ale Arabiei Saudite şi se bazează pe "alegaţii neadevărate", relatează agenţia de ştiri Dpa.

Rezoluţiile, adoptate joi de Senatul american, sunt mai degrabă simbolice şi cel mai probabil nu vor deveni acte legislative, însă reprezintă un avertisment pentru preşedintele SUA, Donald Trump, privind nemulţumirea congresmenilor faţă de politicile americane.

Asasinarea disidentului saudit Jamal Khashoggi în incinta consulatului Arabiei Saudite de la Istanbul a fost "o crimă deplorabilă care nu reprezintă politicile şi nici instituţiile Regatului" saudit, se mai arată în comunicat.

Arabia Saudită "respinge categoric orice ingerinţă în afacerile sale interne, orice şi toate acuzaţiile (...) care denotă lipsă de respect faţă conducerea sa (...) şi orice tentativă de a submina suveranitatea sau de a diminua poziţia sa", subliniază MAE saudit.

Senatorii americani au votat joi o rezoluţie prin care cer Administraţiei Trump să pună capăt asistenţei acordate Arabiei Saudite pentru războiul din Yemen şi o altă rezoluţie în care prinţul moştenitor saudit este acuzat în mod direct de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.