18 septembrie 2019

Arabia Saudită acuză Iranul că a finanţat atacurile asupra rafinăriilor sale de petrol

Marinela Sarbu

Arabia Saudită acuză Iranul că a finanţat ”în mod indubitabil” atacurile asupra rafinăriilor de petrol de pe teritoriul său, anunţând că au fost recuperate fragmente de drone şi rachete care aduce dovezi incontestabile în acest sens, potrivit postului Al-Jazeera.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului saudit al Apărării a declarat miercuri că atacurile nu puteau fi lansate din Yemen, aşa cum au susţinut rebelii hutti, sprijiniţi de Iran.

Acesta a arătat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă mai multe fragmente de arme folosite în atacuri.

Colonelul Turki al-Malki a declarat că a recuperat fragmente de drone şi rachete care aduce dovezi indubitabile privind agresiunea Iranului.

Al-Malki a declarat că în total au fost lansate 25 de drone şi rachete, inclusiv mai multe vehicule aeriene fără pilot Iranian Delta Wing (UAV).

Oficialii saudiţi au anunţat că atacul cu racheta de croazieră, care avea ceea ce părea a fi un motor de avion ataşat la ea, a fost un atac terestru care nu a reuşit să explodeze.

"Atacul a fost lansat din nord şi finanţat fără îndoială de Iran. Lucrăm pentru a cunoaşte punctul exact de lansare” a spus el într-o conferinţă de presă.

Al-Malki nu a acuzat direct Iranul pentru atac, când a fost întrebat de jurnalişti. El a spus că, odată ce „vinovaţii” vor fi identificaţi complet „vor fi traşi la răspundere”.

Iranul a catalogat drept "inacceptabile" acuzaţiile Statelor Unite privind responsabilitatea Teheranului în lansarea atacurilor care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită, a informat cotidianul Financial Times. Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais.