24 noiembrie 2021

Apple dă în judecată firma israeliană de supraveghere informatică NSO Group

Dorin Oancea

Apple a dat în judecată firma israeliană de supraveghere informatică NSO Group şi compania mamă a acesteia pentru că ar fi vizat utilizatorii de iPhone cu un instrument de hacking, relatează BBC.

Sursă foto: Mediafax

Software-ul Pegasus al NSO poate infecta atât iPhone-urile, cât şi dispozitivele Android, permiţând operatorilor să extragă mesaje, fotografii şi e-mailuri, să înregistreze apeluri şi să activeze în secret microfoane şi camere.

Grupul NSO a declarat că instrumentele sale au fost create pentru a viza teroriştii şi infractorii. Dar se presupune că Pegasus a fost folosit şi împotriva activiştilor, politicienilor şi jurnaliştilor.

NSO Group afirmă că livrează Pegasus numai către forţele armate, agenţiile de aplicare a legii şi serviciile de informaţii din ţări democratice.

Cu toate acestea, la începutul acestei luni, oficialii americani au plasat compania pe listă neagră, afirmând că software-ul "a permis guvernelor străine să desfăşoare represiuni transnaţionale, care reprezintă practica guvernelor autoritare de a viza disidenţii, jurnaliştii şi activiştii".

Această acţiune din partea Apple vine după criticile altor firme de tehnologie, inclusiv Microsoft, Meta Platforms (fostul Facebook), Alphabet, proprietarul Google, şi Cisco Systems.

"Pentru a preveni alte abuzuri şi prejudicii pentru utilizatorii săi, Apple solicită, de asemenea, un ordin judecătoresc permanent pentru a interzice NSO Group să utilizeze orice software, servicii sau dispozitive Apple", a precizat producătorul iPhone.