17 februarie 2020

Apartenenţe misterioase ale unor companii specializate în securitatea comunicaţiilor

Liviu Ioniţă

În aceste zile a apărut ştirea potrivit căreia o companie specializată în securitatea comunicaţiilor, elveţiană, Crypto AG, care a colaborat cu mai multe ţări pentru criptarea mesajelor secrete, a fost deţinută de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) din SUA şi de Serviciul german de Informaţii (BND). Dobândind acces la 280 de pagini de documente secrete, Washington Post şi postul de televiziune german, ZDF, susţin că, după sfârşitul Războiului Rece, în 1995, CIA a cumpărat cota serviciului de intelligence BND din Crypto AG pentru aproximativ 17 milioane de dolari, iar SUA a continuat să controleze compania până în 2018. Crypto AG nu este, însă, pentru prima dată subiect de presă: Baltimore Sun a scris despre compania elveţiană şi CIA încă din 1995, fără a fi stabilită cu exactitate o legătură. Dezbaterile în jurul subiectului s-au axat, în special, pe cine a fost Crypto AG. Dar dacă ne întrebăm … cine este Crypto AG? Sau ceea ce a mai rămas după momentul 2018 …

Sursă foto: Mediafax

Site-ul crypto.ch a postat, în data de 12 martie, următorul anunţ: „Crypto International Group a luat la cunoştinţă de ştirile apărute astăzi în presă. Este important să fie înţeles că, în pofida unor denumiri similare, Crypto International Group şi Crypto AG sunt două companii separate, între care nu există nicio relaţie. Două companii complet diferite, cu proprietar diferit, management şi strategii diferite. Nu avem şi nu am avut niciodată nicio conexiune cu CIA sau BND. Povestea publicată de SRF, ZDF, Washington Post este supărătoare. În prezent evaluăm situaţia şi vom comenta în momentul în care vom înţelege despre ce este vorba. Crypto International Group este o companie suedeză care în 2018 a achiziţionat brandul şi alte bunuri de la Crypto AG. Crypto International Group este deţinută în totalitate de cetăţeanul suedez Andreas Linde”.

Cine sunt cele două companii? Şi sunt ele, într-adevăr, complet diferite?

În 2018, Crypto AG cu sediul în Steinhausen, Zug, Elveţia a anunţat că-şi împarte afacerile naţionale şi internaţionale în două noi companii. Afacerile internaţionale au fost preluate de antreprenorul suedez Andreas Linde, urmând a fi dezvoltate prin Crypto International Group. Afacerea elveţiană a fost transferată către Crypto Schweiz AG, ca parte a unei achiziţii de management.

S-a afirmat, la acel moment, că este vorba de o modalitate prin care ambele companii vor fi consolidate şi vor fi capabile să facă investiţii viitoare profitabile în tehnologie şi canale de vânzare şi, în pofida separării, ambele vor coopera îndeaproape în viitor, în special în ceea ce priveşte dezvoltarea produselor.

Crypto International AG, o filială a Crypto International Group AB Suedia, a preluat toate relaţiile internaţionale cu clienţii urmând să-şi dezolte oferta în direcţia unor soluţii complete de securitate cibernetică, pe lângă portofoliul de produse existent în criptarea de înaltă securitate. „Afacerile internaţionale îşi vor consolida şi mai mult ofertele criptografice şi vor dezvolta un portofoliu complet de securitate cibernetică, adaptat nevoilor din ce în ce mai complexe ale securităţii cibernetice ale clienţilor noştri internaţionali. Pentru a reuşi cu o nouă direcţie strategică provocatoare, compania va trebuie să recruteze experţi din mai multe zone” (Andreas Linde).

În ceea ce priveşte noua companie, aceasta urma să-şi extindă gama de produse astfel încât să includă soluţii mai largi de securitate cibernetică pentru piaţa guvernamentală elveţiană, în strânsă cooperare cu afiliatul firmei, InfoGuard. „Avem mai multe idei cu privire la modul în care expertiza noastră de lungă durată poate fi aplicată în beneficiul clienţilor cu cerinţe de înaltă securitate în aplicaţiile Internet-of-Things” (Giuliano Otth).

Astfel, la 24 ianuarie 2018, s-a anunţat că firma Crypto AG, producător de echipamente de criptare, şi-a vândut activitatea elveţiană prin buyout unei echipe de management, condusă de Robert Schlup, Giuliano Otth şi Thomas Meier.

Un alt anunţ a fost făcut în legătură cu firma InfoGuard, fondată în 1988, specializată în servicii şi soluţii în domeniul securităţii cibernetice, parte a grupului Crypto, care, de la 1 februarie 2018, urma, pentru simplificarea structurii de proprietate, să implementeze un management buyout, echipa implicată în achiziţie fiind condusă de Robert Schlup, Thomas Meier (CEO al InfoGuard AG) şi Giuliano Otth.

Potrivit lui Thomas Meier, „cu noua structură de proprietate, InfoGuard îşi poate dezvolta, în continuare, poziţia de succes în calitate de expert în securitate cibernetică şi poate asigura o creştere durabilă. Acest lucru permite adaptarea la nevoile pieţei în schimbare într-o manieră şi mai direcţionată şi mai eficientă şi susţinerea clienţilor în mod optim”.

Şi totuşi, cine este InfoGuard? Site-ul britanic Glassdoor, unul dintre cele mai mari site-uri de recrutare şi locuri de muncă din lume, face următoare prezentare: Crypto, fondată în 1952, oferă o varietate de produse şi servicii de securitate pentru sistemele de informaţii şi comunicaţii. Compania sa soră, InfoGuard, oferă securitate a informaţiilor şi instruire băncilor şi companiilor de asigurări. Linkul inserat de Glassdoor trimite la Crypto International Group.

Într-un articol din presa elveţiană (Thomas Meier: Fan of high security and high mountains) din 2005, ni se spune că InfoGuard aparţine grupului Crypto, una dintre cele mai importante companii din lume în domeniul securităţii informaţiilor şi, în special, în criptarea datelor, care vinde tehnologii de securitate IT agenţiilor guvernamentale din întreaga lume, de peste 50 de ani. Compania soră InfoGuard se adresează companiilor comerciale, dintre care, potrivit lui Thomas Meier, băncile elveţiene sunt de departe lideri în Europa când vine vorba de securitatea datelor.

S-a comunicat public, de asemenea, în 2018, că cei 150 de angajaţi, aproximativ 140 dintre ei în Elveţia, vor continua să lucreze la cele două noi companii, doar maximum 14 angajaţi urmând a fi disponibilizaţi, însă ei vor avea susţinere în găsirea unui alt loc de muncă, Newplace GmbH din Lucerna fiind unul dintre acestea.

Giuliano Otth, CEO al Crypto AG, a devenit CEO al Crypto Schweiz AG, iar Robert Schlup, preşedintele consiliului de administraţie al Crypto AG, a preluat aceeaşi funcţie la Crypto Schweiz AG.

Cu prilejul tranzacţiilor, Robert Schlup a afirmat că s-a găsit în Andreas Linde „un adevărat antreprenor şi un partener strategic puternic, cu o bogată experienţă în securitatea informaţiei”. De altfel, se pare că Andreas Linde şi Giuliano Otth se ştiau de mai multă vreme.

Andreas Linde a devenit preşedintele consiliului de administraţie al Crypto International Group, iar Anders Platoff, un executiv experimentat şi fost pilot de luptă şi ofiţer în Forţele Aeriene Suedeze, CEO-ul Crypto International Group.

Aşadar, din ianuarie 2018, urmau ca pe piaţă să-şi deruleze activitatea – în locul Crypto AG - Crypto Schweiz AG, Crypto International Group şi … InfoGuard.

Şi totuşi, lucrurile nu sunt chiar atât de clare.

În Registrul elveţian al Comerţului, firma Crypto Schweiz AG apare doar până în iunie 2018, în locul ei, de la data de 4 octombrie 2018 figurând CyOne Security AG, cu menţiunea nouă denumire, nou sediu. Ultima înregistrare: 21 ianuarie 2020, CyOne Security AG, societate pe acţiuni.

De asemenea, tot de la Registrul Comerţului, mai aflăm că un The Crypto Group AG (din 2011 până în 31.10.2019), transformat în TCG Legacy AG (declarată la 11.12.2019) se află în procedură de lichidare (ultima menţionare în acest sens, 3.01.2020). Ar putea să nu fie nicio legătură, fiind doar o coincidenţă de nume. Şi totuşi, o legătură există: Robert Schlup, preşedintele consiliului de administraţie al Crypto AG/Crypto Schweiz AG, este menţionat ca fiind lichidator.

Şi încă o precizare: Crypto International Group, noua firmă apărută după dispariţia Crypto AG, este trecută ca atare în Registru din februarie 2018, în luna ianuarie, figurând firma LFAM AG.

Nu numai Crypto International Group neagă orice legătură cu Crypto AG, dar şi noul proprietar şi antreprenorul (crypto.ch) Andreas Linde este cam de aceeaşi părere. Omul de afaceri susţine că a considerat doar zvonuri acuzaţiile făcute, în timp, la adresa Crypto, o companie pe care a considerat-o viabilă, o dovadă fiind achiziţionarea mărcii, ceea ce, în urma informaţiilor care acum ies la lumină, a fost, probabil, una dintre cele mai stupide decizii luate vreodată în carieră.

O carieră lungă în industria cybersecurităţii.

După cum ne spune site-ul Crypto International Group, Andreas Linde s-a aflat o perioadă la conducerea companiei Advenica AB şi co-fondator, în 2000, al firmei 4C Strategies.

Advenica, fondată de tatăl lui Andreas Linde la începutul anilor 90, în prezent cu sediul în Malmö şi birouri de vânzări la Stockholm, Helsinki şi Viena, oferă expertiză şi soluţii de cybersecuritate unice, avansate.

Produsele şi serviciile companiei sunt utilizate, în primul rând, de industria de apărare, autorităţi şi operatori din infrastructura critică pentru a proteja informaţiile critice, Advenica fiind una dintre cele doar patru companii din lume cu tehnologie VPN (Reţea Virtuală Privată) aprobată de UE la cel mai înalt nivel de securitate. VPN-urile stabilesc o conexiune virtuală directă între dispozitiv şi internet, transmiţând datele printr-un tunel criptat. Tehnologia patentată de Advenica, Three Domain Separation, elimină ameninţarea divulgării neautorizate de informaţii sensibile de către un administrator VPN sau un Managed Security Service Provider (MSSP).

Advenica îşi oferă serviciile în domeniul militar, agenţiilor guvernamentale, forţelor de ordine, corporaţiilor şi instituţiilor financiare. „Compania derulează o cooperare strategică bine stabilită cu autoritatea în dezvoltarea de soluţii de cybersecuritate de înaltă tehnologie pentru protejarea informaţiilor secrete suedeze. Suntem un furnizor de încredere în protejarea securităţii noastre naţionale” - sunt afirmaţiile lui Andreas Linde, la vremea în care deţinea funcţia de CEO al Advenica AB.

Cealată firmă care a contribuit la consolidarea carierei lui Andreas Linde, 4C Strategies AB, oferă soluţii de gestionare a riscurilor, audit, recuperare tehnologie informaţională, protecţie a infrastructurii critice şi gestionare a incidentelor şi crizelor.

4C Strategies este furnizorul Exonaut, un software de management al riscurilor, un sistem online de gestionare a riscurilor, control intern, control al proceselor de afaceri, acţiuni corective.

Software-ul Exonaut este folosit de forţele armate ale mai multor naţiuni (printre care SUA, Marea Britanie, Australia, Canada, Noua Zeelandă … Five Eyes!) pentru a proiecta, programa şi evalua antrenamentele, pentru măsurarea performanţelor şi oferirea de date destinate analizelor care să faciliteze luarea deciziilor la nivel de comandă. Exonaut este utilizat de către NATO.

Cu o astfel de experienţă, uimirea lui Andreas Linde la dezvăluirile Washington Post pare să nu fie tocmai îndreptăţită.

După cum nici declaraţiile Crypto International Group.

Că aceste declaraţii nu sunt tocmai conforme cu realitatea, o poate dovedi şi formularea, în aprilie 2018, a unui anunţ de recrutare de personal pe site-ul suedez, vakanser:

„Activitatea Crypto International Group a început în februarie 2018, iar acum recrutăm un „şef de dezvoltare” care va construi şi gestiona departamentul Dezvoltare din noul grup.

Crypto International Group datează în Suedia din anii 1920, când inginerul textil Arvid Damm a înfiinţat o companie suedeză de criptologie. Afacerea a fost câţiva ani mai târziu preluată de binecunoscutul suedez, Boris Hagelin, care a transformat cu succes mica afacere într-un lider global în industria de criptare. Acum este momentul pentru următoarea eră din istoria Crypto AG, unde ne aliniem identitatea elveţiană la rădăcinile suedeze şi facem mari salturi în lumea securităţii cibernetice. Fuziunea expertizei noastre unice de securitatea cibernetică este ceva care va fi extrem de valoros pentru clienţii noştri care înţeleg adevărata valoare a protejării naţiunii şi cetăţenilor împotriva atacurilor”.

Gurile rele spun că tranzacţiile din 2018 – a căror valoare nu a fost dezvăluită, estimările situând-o între 50 milioane USD şi 70 milioane dolari - au fost concepute pentru a oferi o acoperire a retragerii CIA din Crypto AG, astfel încât angajaţii speciali ai companiei să se mute într-o nouă firmă izolată de riscurile de spionaj şi cu o sursă sigură de venit. Iar guvernul elveţian ar fi, în prezent, singurul client al CyOne Security AG.

Se mai zice şi că lichidarea Crypto AG a fost gestionată de aceeaşi firmă de avocatură din Liechtenstein care a furnizat acoperire pentru vânzarea lui Hagelin către CIA şi BND cu 48 de ani în urmă.

Ceea ce ştim cu siguranţă, este că guvernul elveţian a confirmat deschiderea unei anchete privind legăturile Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din SUA şi omologului său german, Serviciul Federal de Informaţii (BND), cu firma din Steinhausen.

Steinhausen, un oraş din cantonul elveţian Zug, considerat Silicon Valley-ului european al blockchain şi cryptocurrencies.