16 ianuarie 2024

AP: Hamas foloseşte arme produse în Iran, Rusia, China şi Coreea de Nord

Andreea Soare

În războiul împotriva Israelului, Hamas a folosit arme produse în mai multe ţări, printre care Rusia, Iran, China şi Coreea de Nord, scrie AP.

Sursă foto: AP

Deşi au mai existat speculaţii cu privire la legăturile dintre Moscova şi grupul militant palestinian, AP susţine că nu este clar dacă armele vin direct de la aceste guverne sau au fost cumpărate de pe piaţa neagră. 

Multe dintre echipamente au fost introduse în ţară în timpul celor 17 ani în care s-a încercat oprirea intrării a astfel de echipamente în Gaza, mai susţine AP, care a analizat 150 de fotografii şi videoclipuri din cele trei luni de război. 

Printre armele identificate pe care le foloseşte Hamas se numără şi mitralierele AK-47 din China şi Rusia, grenade nord-coreene şi bulgare şi puşti iraniene.

Militanţii palestinieni folosesc, de asemenea, variante ale sistemelor de rachete antiaeriene ruseşti 9M32 Strela, adaptate şi copiate de alţi producători. AP mai susţine că multe dintre armele introduse ar veni din Egipt.

Hamasul a şi produs multe echipamente pe plan intern. Iniţial, Hamas a produs rachete Q-12 şi Q-20, cu rază de acţiune între 12 şi 20 de km. În 2016, ar fi început să producă rachete R-160, cu bătaie de până la 160 de km. Alte tipuri de rachete produse de aceştia sunt A-120 şi J-19, cu bătaie între 90 şi 120 de km. Acestea două din urmă sunt cele folosite în barajele de rachete lansate spre Israel.

Dronele produse de Hamas în atelierele din Gaza costă în jur de 2.000 de dolari bucata, asta sugerând că nu au componente electrice prea avansate. În ciuda costurilor mici pentru producerea lor, dronele fac pagube uriaşe israelienilor, deoarece fiecare rachetă lansată de sistemul israelian de apărare Iron Dome costă în jur de 50.000 de dolari bucata, iar bateria – adică sistemul care lansează racheta – costă 50 de milioane de dolari.