28 ianuarie 2019

AP: Administraţia SUA somează ţările UE să nu evite sancţiunile impuse Iranului

Mihai Draghici

Administraţia Donald Trump urmăreşte cu atenţie planul Uniunii Europene de a crea un sistem financiar alternativ pentru a evita sancţiunile impuse Iranului, avertizând că ţările UE riscă să fie la rândul lor penalizate, informează site-ul agenţiei Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Casa Albă a transmis Uniunii Europene că implementarea planului de creare a sistemului alternativ de plăţi pentru evitarea sancţiunilor impuse Iranului riscă să atragă amenzi şi alte tipuri de penalităţi din partea Statelor Unite, afirmă surse citate de agenţia AP.

"Alegerea este între a face afaceri cu Iranul ori cu Statele Unite. Sper că aliaţii noştri europeni vor face o alegere inteligentă", a declarat senatorul republican Tom Cotton.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Uniunea Europeană, Rusia şi China au decis menţinerea tratatului.

Uniunea Europeană a comunicat că planul urmează să fie aplicat, o situaţie care riscă să amplifice tensiunile transatlantice. Un purtător de cuvânt al Federicăi Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a declarat că planurile pentru înfiinţarea sistemului alternativ de plăţi sunt "într-un stadiu avansat". "Sper că vom putea anunţa lansarea foarte curând", a declarat Maja Kocijancic.

Washingtonul se teme că, pe termen lung, sistemul alternativ de plăţi ar putea intra în concurenţă cu actuala reţea internaţională de transferuri bancare - SWIFT. În plus, Statele Unite sunt preocupate că alte ţări ar putea utiliza sistemul european pentru evitarea sancţiunilor americane.

"Trebuie să ne opunem eforturilor de a crea canale financiare străine pe care Iranul le poate utiliza pentru evitarea campaniei americane de presiuni, mai ales când legislaţia americană prevede excepţii umanitare", argumentează senatorul republican american Marco Rubio.