13 mai 2024

Antony Blinken cere Israelului un plan post-război pentru Gaza, în care Hamas să nu poată fi la putere

Andreea Soare

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a transmis, noaptea trecută, că Administraţia Biden nu a primit un plan de la Israel privind o guvernare a Gazei post-război şi nici un plan credibil de evacuarea a civililor din Rafah, înaintea începerii unei operaţiuni militare în oraş, scrie The Times of Israel.

Sursă foto: Mediafax

Într-o serie de interviuri cu mai multe publicaţii americane, Blinken a transmis că, în lipsa unui plan post-război pentru Gaza, Israelul va trebui fie să rămână în Fâşie pe o perioadă nedeterminată şi să se lupte cu o „insurgenţă persistentă” de mii de membri Hamas, fie să se retragă – „aşa cum credem noi că o va face” – şi să lase un gol „care va fi umplut de haos, anarhie şi, în cele din urmă, din nou de Hamas”.

În ciuda apelurilor SUA către Israel de a face un plan post-război pentru Gaza, cabinetul lui Netanyahu refuză să aibă discuţii în acest sens de teama unui colaps al coaliţiei sale. Netanyahu refuză şi să includă Autoritatea Palestiniană într-un plan post-război, susţinând că nu ar exista nicio diferenţă într-o guvernare a Autorităţii Palestiniene şi una a Hamas, întrucât ambele refuză să accepte existenţa Israelului şi promovează ura faţă de statul israelian.

Blinken a mai spus, însă, că fără un „plan credibil” de evacuare a palestinienilor din Rafah, „succesul iniţial” al Israelului din operaţiunile din oraşul sudic al Fâşiei nu ar avea nicio valoare. De asemenea, Blinken a subliniat că începerea unei operaţiuni la scară largă în Rafah, fără un plan de evacuare a civililor, ar fi o întrecere a „limitei” preşedintelui Biden.

Despre suspendarea transferului de bombe către Israel, Blinken a spus că este singurul pachet care nu a mai fost trimis israelienilor dar că, dacă armata israeliană lansează o operaţiune majoră în Rafah, cu siguranţă SUA nu vor mai trimite unele sisteme către Ierusalim. Nu a vorbit, însă, despre ce sisteme ar fi vorba.