10 aprilie 2019

Antonio Tajani: „Uniunea Europeană este divizată în ceea ce priveşte situaţia din Libia”

Andrei Vacaru

Preşedintele PE, Antonio Tajani, a declarat miercuri că Franţa şi Italia au opinii divergente în legătură cu situaţia din Libia, în ciuda declaraţiei Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, care anunţase că statele membre au o poziţie comună, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Tajani a solicitat statelor membre să ajungă la o poziţie comună faţă de situaţia din Libia şi a amintit şi de rolul Franţei şi Marii Britanii în îndepărtarea lui Muammar Gaddafi de la putere în 2011, mişcare pe care a descris-o ca fiind o greşeală care a generat haos. „Avem nevoie de mai multă unitate, trebuie să fim o singură voce, dar, din păcate, europenii sunt divizaţi”, a mai declarat el. Oficialul a mai adăugat că Franţa şi Italia au „interese divergente”.

Franţa, care a investit masiv în sectorul petrolier libian, i-a oferit asistenţă militară în ultimii ani lui Khalifa Haftar, potrivit unor oficiali libieni şi francezi. Pe de altă parte, Italia, fosta putere colonială din Libia şi un jucător important în industria petrolieră din această ţară, sprijină guvernul condus de premierul Fayez al-Serraj.

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat luni că Blocul comunitar face apel la încheierea unui armistiţiu şi găsirea unei soluţii pe cale diplomatică.

Cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi alte 27 au fost rănite în urma confruntărilor militare din apropierea capitalei Tripoli, între miliţiile loiale Guvernului de uniune naţională şi grupul numit Armata Naţională Libiană, condusă de generalul Khalifa Haftar.