30 august 2019

Antonio Guterres: Situaţia din Libia riscă să se transforme într-un război civil total

Andrei Vacaru

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat joi că se teme că situaţia din Libia s-ar putea transforma într-un „război civil total” dacă nu vor fi luate măsuri pentru încetarea conflictului, potrivit France 24.

Sursă foto: Mediafax

„Dacă nu vor fi luate măsuri în viitorul apropiat, este foarte probabil ca actualul conflict să se transforme într-un război civil total”, a declarat Guterres.

El a evidenţiat faptul că este nevoie de sprijinul comunităţii internaţionale pentru găsirea unei soluţii de ordin politic pentru Libia, ţară în care forţele loiale generalului Khalifa Haftar au lansat o ofensivă pentru ocuparea capitalei, Tripoli, dar şi pentru răsturnarea actualului Guvern, recunoscut de către Naţiunile Unite.

„Fac apel la toate părţile implicate să nu mai bombardeze zonele populate. O soluţie politică are nevoie de sprijinul întregii comunităţi internaţionale”, a adăugat secretarul general al ONU.

Aproxiamtiv 1.000 de persoane au murit, iar alte 120.000 au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele de la începutul ofensivei conduse de Haftar şi până în prezent.