14 iunie 2019

Antonio Guterres propune anchetă independentă privind atacurile care au vizat petroliere în Golful Oman

Mihai Draghici

Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a cerut vineri efectuarea unei investigaţii independente pentru depistarea autorilor atacurilor care au vizat petroliere în Golful Oman, informează site-ul agenţiei Reuters.

"Este foarte important să ştim adevărul şi este foarte important să fie clarificate responsabilităţile. Evident, acest lucru se poate întâmpla dacă există o entitate independentă care să verifice faptele", a declarat Antonio Guterres, precizând că doar Consiliul de Securitate poate ordona o anchetă ONU.

Antonio Guterres a exprimat disponibilitatea de a fi mediator dacă Statele Unite şi Iranul acceptă acest lucru. "Însă în prezent nu văd cum poate fi implementat un mecanism pentru dialog", a subliniat secretarul general ONU.

Teheranul şi Washingtonul au semnalat că nu intenţionează să ajungă la război, dar situaţia poate degenera în acest sens. Antonio Guterres a atras atenţia că lumea nu îşi poate permite un conflict major în Golful Persic.

Două petroliere, unul norvegian şi altul japonez, au fost atacate joi dimineaţă în Golful Oman, la intrarea în Golful Persic, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran. În urmă cu câteva săptămâni, alte atacuri au vizat patru nave, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite.