22 februarie 2021

Antonio Guterres: Mişcări precum supremaţia albă şi cele neo-naziste reprezintă o ameninţare transnaţională

Andreea Soare

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a avertizat, luni, că mişcări precum supremaţia albă sau cele neo-naziste devin o „ameninţare transnaţională”, acestea profitând de pandemia de coronavirus pentru a-şi intensifica activităţile, transmite Reuters.

Sursă foto: Hepta

Într-un discurs adresat Consiliului Drepturilor Omului din cadrul ONU, Guterres a declarat că grupurile conduse de ură cresc de la zi la zi.

„Mişcările neo-naziste şi supremaţia albă sunt mai mult decât simple ameniţări teroriste interne. Devin o ameninţare transnaţională”, a transmis acesta, în cadrul Forumului de la Geneva.

Potrivit acestuia, există câteva ţări în care mişcările extremiste reprezintă ameninţarea numărul unu la adresa securităţii interne. Guterres nu a specificat, însă, numele acestor ţări.

„Adesea, aceste grupuri conduse de ură sunt încurajate de oameni care au poziţii înalte, în moduri pe care le consideram puţin probabile acum ceva timp”, a adăugat Guterres. „Avem nevoie de acţiuni coordonate pentru înfrângerea acestei ameninţări serioase şi în continuă creştere”.

Tododată, Guterres a cerut tuturor statelor membre ONU să respecte drepturile omului, în special dreptul la o viaţa privată, avertizând asupra abuzului de informaţii şi al platformelor digitale.