08 august 2019

Antonio Guterres face apel la calm în privinţa Kashmirului

Andrei Vacaru

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, face apel la calm în privinţa situaţiei din Kashmirul indian, potrivit unui comunicat postat pe site-ul organizaţiei.

Guterres le solicită părţilor implicate să fie precaute în acest caz şi face referire la legislaţia internaţională. „Poziţia Naţiunilor Unite în legătură cu această regiune se bazează pe Carta Naţiunilor Unite şi pe rezoluţiile Consiliului de Securitate”, se arată în comunicat.

„Secretarul general reaminteşte de Acordul din 1972 privind relaţiile bilaterale dintre India şi Pakistan, cunoscut ca Acordul Simla, care stipulează că statutul Jammu şi Kashmir trebuie să fie stabilit prin mijloace paşnice, cu respectarea Cartei Naţiunilor Unite”, mai spune acesta.

Guterres s-a arătat îngrijorat şi de restricţiile impuse de autorităţile de la new Delhi în Kashmirul indian şi susţine că acestea ar putea afecta situaţia drepturilor omului în regiune.

Parlamentul de la New Delhi a votat marţi transformarea statului Jammu şi Kashmir în teritoriu federal, ceea ce ar permite Guvernului să aibă o mai mare autoritate asupra acestei regiuni.

Zeci de mii de militari suplimentari au fost trimişi în Kashmirul indian, regiune deja puternic militarizată, pentru a preveni izbucnirea unor proteste violente de amploare, iar mai mulţi politicieni au fost plasaţi în arest la domiciliu după anunţarea deciziei. Totodată, autorităţile au decis suspendarea serviciilor de telecomunicaţii.