18 decembrie 2018

Ankara susţine că Donald Trump l-a informat pe Recep Erdogan că SUA pregătesc extrădarea clericului Gulen/Casa Albă neagă

Mircea Olteanu

Turcia susţine că preşedintele SUA, Donald Trump, l-a informat pe omologul său turc, Recep Erdogan, că autorităţile americane pregătesc expulzarea clericului musulman Fethullah Gulen, însă un oficial de la Casa Albă a negat că Trump s-ar fi angajat să-l extrădeze pe Gulen, potrivit agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"În Argentina, Trump i-a spus lui Erdogan că lucrează la extrădarea (Fethullah) Gulen şi a altor persoane", a declarat Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, referindu-se la summitul G20 din Argentina, unde cei doi preşedinţi au avut o întrevedere, în urmă cu două săptămâni.

Pe de altă parte, un oficial de la Casa Albă a afirmat, luni, că "în timpul întâlnirii cu preşedintele Erdogan la G20, preşedintele (Donald Trump) nu s-a angajat să-l extrădeze pe Fethullah Gulen".

Fethullah Gulen, un cleric musulman acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia din iulie 2016, trăieşte în autoexil în statul american Pennsylvania.

Fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan şi lider al Mişcării Gülen (Hizmet), clericul a negat orice implicare în complotul eşuat şi îl acuză pe Erdogan că încearcă să acapareze şi mai multă putere.

În urma tentativei de lovitură de stat din luna iulie 2016, autorităţile turce au arestat peste 50.000 de persoane, iar 140.000 de funcţionari publici şi militari au fost suspendaţi din funcţii ori demişi. Persoanele vizate de anchete sunt suspectate că ar avea legătură cu Fethullah Gulen.