14 august 2018

Angela Merkel vrea un acord flexibil privind Brexit/ Marea Britanie va trebui să accepte din nou normele UE

Mihai Draghici

Eventualul acord privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie să fie flexibil şi deschis viitoarelor ajustări, a afirmat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, avertizând că, dacă va vrea beneficii în relaţia cu Bruxellesul, Guvernul de la Londra va trebui să menţină normele comunitare.

Angela Merkel a exprimat speranţa că Uniunea Europeană şi Guvernul de la Londra vor ajunge la un acord negociat privind termenii ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar.

"Sper că nu se va ajunge la o ieşire neordonată a Marii Britanii din UE, ci mai degrabă la un acord rezonabil, negociat", a afirmat Angela Merkel.

"Acordul privind ieşirea din UE nu poate fi static. Dacă Marea Britanie vrea să beneficieze de pe urma relaţiei cu UE în viitor, trebuie să asume angajamentul de a accepta din nou reglementările europene", a subliniat Angela Merkel.

Guvernul Theresa May speră să menţină acces la piaţa comunitară după ieşirea Mariii Britanii din Uniunea Europeană. Bruxellesul condiţionează acest lucru de contribuţii bugetare şi de respectarea principiului liberei circulaţii a persoanelor, produselor, serviciilor şi capitalului.