19 iunie 2019

Angela Merkel: Preşedintele rus ştie că Germania vrea ca Ucraina să rămână o ţară de tranzit pentru gazele ruseşti

Mircea Olteanu

Cancelarul german Angela Merkel a declarat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin este conştient de faptul că Germania doreşte ca Ucraina să rămână ţară de tranzit pentru gazele ruseşti exportate spre Europa chiar şi după inaugurarea gazoductului subacvatic Nord Stream 2.

Sursă foto: Mediafax

"I-am spus în repetate rânduri preşedintelui rus că pentru mine este esenţială, foarte, foarte importantă chestiunea ca Ucraina să fie ţară de tranzit şi preşedintele Putin a subliniat mereu că înţelege asta", a declarat Merkel cu ocazia unei conferinţe de presă alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Proiectul gazoductului Nord Stream 2, între Rusia şi Germania, ocolind Polonia, Ucraina şi ţările baltice, este criticat de SUA şi mai multe ţări din estul Europei.

Oponenţii proiectului consideră că în cazul în care gazul rusesc nu va mai tranzita teritoriul ucrainean, Moscova probabil va alimenta conflictul separatist din estul Ucrainei, astfel existând chiar riscul izbucnirii unui război deschis între Ucraina şi Rusia.