14 august 2019

Angela Merkel: Ideea unei misiuni europene în Golful Persic ar putea fi discutată în cursul unei reuniuni programate în Finlanda

Mihai Draghici

Ideea trimiterii unei misiuni a Uniunii Europene în Golful Persic probabil va fi discutată la reuniunea informală a miniştrilor europeni de Externe şi ai Apărării programată în Finlanda, a declarat miercuri cancelarul Germaniei, Angela Merkel, citată de agenţia Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"Cred că tema unei misiuni europene va fi discutată din nou, deoarece încă nu s-a discutat la toate nivelurile şi cred că Preşedinţia finlandeză (a Consiliului UE -n.red.) va avea un rol coordonator în acest caz", a declarat Angela Merkel cu ocazia întrevederii pe care a avut-o cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

Miniştrii de Externe şi ai Apărării din ţările UE vor participa la o reuniune informală programată la Helsinki.

Marea Britanie a anunţat că se va alătura Statelor Unite în misiunea internaţională pentru protejarea navelor comerciale în Golful Persic, în contextul tensiunilor cu Iranul. Guvernul Angela Merkel a respins solicitarea Administraţiei Donald Trump privind participarea Germaniei la această misiune navală.

În urmă cu două săptămâni, Marea Britanie a anunţat trimiterea de nave militare în zona Golfului Persic, pentru escortarea tuturor vaselor sub pavilion britanic, în contextul tensiunilor cu Iranul, care a capturat un petrolier britanic ca reacţie la o măsură similară adoptată de Londra. Marea Britanie a anunţat că va încerca să creeze o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic.

Rusia şi Iranul au anunţat semnarea unui protocol de cooperare militară care include posibilitatea efectuării de exerciţii navale comune în Strâmtoarea Hormuz, în contextul tensiunilor cu Statele Unite şi Marea Britanie. Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat recent capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz, în replică la oprirea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru "nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan". Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.