16 octombrie 2020

Angajaţii sud-coreeni din bazele americane, în concediu fără plată dacă nu se ajunge la o înţelegere SUA-Coreea de Sud privind repartizarea costurilor

Andreea Soare

Armata SUA ar putea băga aproape 9.000 de angajaţi sud-coreeni în concediu fără plată, începând cu luna aprilie, dacă nu se va ajunge la un acord privind împărţirea costurilor de menţinere a celor 28.500 de militari americani în Coreea de Sud, transmite guvernul SUA, potrivit Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Cei doi aliaţi au păreri contradictorii privind costurile pe care Coreea de Sud ar trebui să le plătească pentru menţinerea forţelor americane în ţară (US Forces Korea/USFK). Deşi au fost iniţiate mai multe negocieri, nu s-a înregistrat un progres semnificativ. Ultimul acord, Special Measures Agreement (SMA), a expirat în 2019.

Angajaţii sud-coreeni, dintre care cei mai mulţi lucrează în bazele militare americane, au intrat în concediu fără plată încă din luna aprilie, astfel forţând Coreea de Sud să accepte propunerea de a plăti, temporar, în jur de 4000 dintre aceştia. Anjajaţii vor putea fi plătiţi doar până la finalul lunii martie.

Potrivit Armatei SUA, „Dacă nu se semnează un acord bilateral sau un alt SMA, USFK va trebui să bage în concediu fără plată... angajaţii naţionali coreeni începând cu 1 aprilie”, citează Reuters.

Potrivit unui militar al Armatei Coreei de Sud, Secretarul american al Apărării, Mark Esper, s-a arătat îngrijorat de lipsa unui acord SUA-Coreea de Sud privind plata angajaţilor coreeeni, întrucât ar „afecta nivelul de pregătire al trupelor”.

Conform Reuters, SUA vrea să crească de aproape cinci ori contribuţia Coreei de Sud, de la aproape 900 de milioane de dolari pe an, la aproximativ 5 miliarde.