27 martie 2018

Andrzej Duda: Polonia va trimite încă 50 de militari în Afganistan

Mircea Olteanu

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat că Varşovia va trimite încă 50 de militari în Afganistan, în cadrul misiunea de instruire, consiliere şi asistenţă pentru forţele militare afgane Resolute Support (RSM), informează site-ul postului Radio Poland.

Anunţul a fost făcut în cursul vizitei preşedintelui Poloniei la baza militară Bagram din Afganistan, unde s-a întâlnit cu membri ai contigentului polonez din această ţară, dar şi cu înalţi oficiali afgani şi americani.

"Am declarat că vom creşte efectivul continentului nostru cu 50 de militari până la finalul anului", a declarat Duda.

Până la 250 de militari polonezi sunt în prezent staţionaţi în Afganistan.

Începând cu 1 ianuarie 2015, NATO desfăşoară în Afganistan o misiune de instruire, consiliere şi asistenţă pentru forţele afgane de securitate şi instituţiile acestui stat.

Agravarea situaţiei de securitate ca urmare a intensificării acţiunilor militanţilor talibani a forţat aliaţii să renunţe la planurile de reducere drastică a nivelului de trupe desfăşurate în Afganistan.

România a participat la RSM încă de la debutul său, iar în martie 2017 erau aproximativ 650 militari români, îndeosebi în Kandahar şi la cartierul general de la Kabul.