08 iunie 2018

Andreea Stoian Karadeli (Sakarya University): Turcia şi Rusia au fost fie apropiate, fie într-un conflict care “sperie” scena internaţională

Indira Crasnea

Turcia şi Rusia au ales, în ultimii 18 ani, fie să fie “apropiate, împreună”, fie într-un conflict “care sperie nu numai statele din regiunea Mării Negre, ci şi întreaga scenă internatională”, a spus, într-un interviu pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), lectorul universitar doctor Andreea Stoian Karadeli, de la Sakarya University (Turcia).

“După 2000, sunt trei perioade în care Erdogan şi Putin au ales să joace împreună. Între aceste perioade de apropiere a existat de fiecare data un conflict care a răcit relaţiile dintre cele două state", a spus Karadeli, întrebată, în interviul pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), cum este influenţată balanţa de putere în regiunea Mării Negre –şi dincolo de regiune – în contextul apropierii dintre preşedinţii Vladimir Putin şi Recep Erdogan.

Universitarul român stabilit în Turcia spus că cele trei perioade “de apropiere” între Turcia şi Rusia au fost 2003-2006, 2009-2010 şi 2016-2017.

În perioada 2003-2006, în contextul războiului din Irak, "Rusia şi Turcia au fost foarte hotărâte în a nu fi alături de SUA în decizia de a intra în Irak. Cunoscând situaţia din regiune, cele două state erau conştiente de faptul că motivaţia data Americii nu era una adevărată"; în 2009- 2010, în contextul crizei economice globale, "Rusia şi Turcia au hotărât să joace din nou , dar Turcia a câştigat mai multă încredere în potenţialul său şi s-a dezvoltat mai mult din punct de vedere economic, relaţiile economice Turcia – Rusia au înflorit în acea perioadă"; în 2016-2017 “de la scuzele pentru doborârea avionului rusesc de către forţele armatei turce a început o nouă colaborare, care s-a dovedit a fi o alegere de succes", în plus, au existat informaţii conform cărora "Rusia a oferit informaţii preşedintelui turc cu privire la lovitura de stat eşuată", a detaliat dr. Karadeli.

La polul opus, Karadeli a mai spus că doborârea avionului rusesc de forţele armate ale Republicii Turcia a reprezentat "un apogeu" negativ, relaţia bilaterală deteriorându-se "complet" şi că un alt moment critic l-a reprezentat primăvara arabă, respectiv "disputa din Siria".

"Concluzia pe care o tragem din analiza celor trei perioade în care Rusia şi Turcia au decis să joace împreună este că atunci când Rusia şi Turcia se îndepărtează de Occident – partea europeană sau alianţa transatlantică – aleg să se alăture una celeilalte. Contextul favorabil este când partea occidentală nu este un avantaj nici pentru Rusia , nici pentru Turcia şi atunci cele două puteri vin împreună, fac un front comun, jonglează împreună, cu alte cuvinte", a comentat dr. Karadeli dinamica relaţiei.

Este vorba despre o relaţie "egoistă", dar logică şi cu o viziune foarte pragmatică: "Cred că fiecare îşi urmăreşte interesele personale şi relaţia este de un egoism reciproc. Totul este un joc al carui miza comuna apare doar in momentul ın care ınteresele celor doua state coincid. În momentul în care interesele nu mai coincid sau, mai rău, se opun relaţia se răceşte. Şi este foarte logic, este o viziune foarte pragmatică", a mai comentat dr.Karadeli.

Întrebată cum va fi noul episod din această relaţie "furtunoasă", universitarul roman stabilit în Turcia a spus că deocamdată există "o stare de aşteptare", dar "că lucrurile vor evolua rapid după luna iunie", când au loc alegerile prezidenţiale şi parlamentare anticipate din Turcia.

"Nimeni nu se grăbeşte să facă următoarea mişcare. E un sentiment de aşteptare, o perioadă de tranzit , în care aşteptăm să se întâmple ceva, dar nu ştim exact ce . În contextul Turciei, alegerile prezidenţiale din luna iunie sunt definitorii, pentru că este momentul care va confirma puterea lui Erdogan (…) Rusia va continua să joace în felul în care a jucat şi până acum , pentru că are sentimentul că este un joc rentabil sau i s-a dat sentimentul. (…) Rămânem în tranzit, dar cred că lucrurile vor evolua rapid după luna iunie", a mai spus în interviul pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) , lectorul universitar doctor Andreea Stoian Karadeli, de la Sakarya University (Turcia).

 

(Centrul de Studii Globale al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu a organizat în perioada 1-2 iunie 2018, conferinţa internaţională "Emerging Importance of Wider Black Sea Area Security", cu sprijinul Preşedintelui României, al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, fiind cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu).