24 mai 2018

Anchetatorii olandezi afirmă că avionul MH17 a fost doborât de un sistem de rachete al armatei ruse: Dovezi legale şi convingătoare vor fi prezentate în tribunal

Teodora Marinescu

Anchetatorii olandezi au anunţat joi că au găsit dovezi conform cărora avionul malaezian MH17, căzut pe teritoriul Ucrainei în 2014, ar fi fost doborât de un sistem de rachete, folosit de armata rusă, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Sursă foto: Mediafax

Avionul Boeing 777, care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborât în zona ucraineană de conflict la data de 17 iulie 2014. Toţi cei 298 de persoane care se aflau la bord au murit în urma incidentului.

În 2016, anchetatorii olandezi au anunţat că găsiseră dovezi care demonstrau că sistemul de rachete sol-aer BUK ar fi fost implicat în incident, trecând în Ucraina de Est din Rusia şi întorcându-se după ce avionul fusese doborât.

În cadrul unei conferinţe de presă, joi, la Haga, poliţia olandeză şi procurorii au prezentat poze şi înregistrări video care demonstrau că au identificat sistemul BUK, responsabil pentru doborârea avionului.

Aceştia au declarat că în prezent "deţin dovezi legale şi convingătoare, care vor fi prezentate în tribunal" şi conform cărora sistemul BUK ar fi provenit din regiunea Kursk, aflată în vestul Rusiei.

Oficialii ruşi au negat că ar fi implicaţi în incident, iar presa din Rusia a publicat mai multe teorii care sugerau că Ucraina ar fi de fapt responsabilă pentru doborârea avionului.