19 octombrie 2018

Ancheta privind amestecul rus în alegerile din SUA s-ar putea finaliza la sfârşitul anului

Teodora Marinescu

Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general al SUA nu a oferit comisiei Robert Mueller o dată limită pentru încheierea anchetei privind ingerinţele Rusiei în alegerile din Statele Unite, însă aceasta este aşteptată să ofere concluziile investigaţiei până la sfârşitul acestui an, relatează CNN.

Sursă foto: Mediafax

O sursă din cadrul Departamentului de Justiţie a respins zvonurile conform cărora Rosenstein i-a transmis lui Mueller că ancheta trebuie încheiată după alegerile generale care vor avea loc în luna noiembrie. Cu toate acestea, sursa a mai informat că ancheta este aşteptată să se încheie până la sfârşitul anului 2018.

"Mueller şi echipa sa trebuie să prezinte un raport clasificat lui Rosestein la sfârşitul investigaţie. Cât despre perioadă, în mod evident investigaţia este în desfăşurare şi mă aştept să continue şi în urma alegerilor", a declarat sursa, care a vorbit în condiţii de anonimitate.

Rosenstein, care este responsabil de activitatea comisiei Mueller, a declarat pentru publicaţia The Wall Street Journal că investigaţia este una "adecvată şi independentă", însă a refuzat să ofere detalii privind data sa limită.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - au fost inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.

Donald Trump a exprimat public în mai multe rânduri disponibilitatea de a fi audiat, deşi avocaţii preşedintelui au obiecţii faţă de propunerile echipei de investigare.