Analiză: SUA vor furniza sisteme antiaeriene NASAMS
Carol FloreaConform unei ştiri difuzate de CNN, guvernul american va furniza Ucrainei sisteme antiaeriene cu rază medie de acţiune NASAMS.

Surse CNN au anunţat că Washingtonul va anunţa în această săptămână că a achiziţionat un sistem antiaerian cu rază medie-lungă de acţiune cu tehnologie avansată pentru a fi livrat Ucrainei. Nu au fost furnizate detalii despre când vor fi livrate aceste sisteme.
Conform cotidianului The Times of Israel, SUA a achiziţionat NASAMS, un sistem dezvoltat de firma norvegiană Kongsberg în colaborare cu Raytheon.
Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean a declarat că ţara sa are nevoie de un sistem modern antiaerian după seria de atacuri cu rachete asupra capitalei Kiev şi a oraşelor Mykolaiv, Chenihiv şi Lviv.
Potrivit businessinsider.com, o rachetă rusească a lovit astăzi un mall din oraşul Kremenchuk în care se aflau peste 1.000 de persoane.
Dezvoltat în colaborare de cele două firme, NASAMS reprezintă o soluţie fiabilă şi adaptabilă de sistem de rachete antiaeriene cu rază medie de acţiune fiind în dotarea a 12 ţări (SUA, Norvegia, Polonia, Finlanda, Spania, Ţările de Jos, Oman, Lituania, Indonezia, Australia şi Qatar, Ungaria şi un client nemenţionat).
Sursă: Raytheon
În mai 2021, firmele Raytheon Missiles & Defence şi Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) au dezvăluit finalizarea primelor trageri reale cu noua variantă Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile – Extended Range (AMRAAM-ER) a Sistemului Naţional de Rachete sol-aer cu tehnologie avansată - NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems).
O unitate standard a sistemului NASAMS este compusă din radarul de cercetare aeriană AN/MPQ-64F1 Sentinel (3D), dezvoltat de firma norvegiană, senzorul electronooptic de ochire în IR (EO/IR) de tip pasiv MSP 500, dezvoltat de Rheinmetall Defence Electronics şi centrul de conducere a focului - FDC (Fire Distribution Center, dezvoltat de firma norvegiană) şi un număr de instalaţii de lansare sextuple înclinate, echipate cu rachete aer-aer cu tehnologie avansată şi rază medie de acţiune - AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), produse de Raytheon.
Programul rachetelor aer-aer AIM-120 AMRAAM însumează peste 25 de ani de proiectare, modernizări, testări şi producţie, timp în care au fost produse peste 13.000 de rachete în diferite variante în valoare de peste 13 mld. $ exportate în 37 de ţări.
Capabilităţile sale au fost demonstrate în peste 4.200 de lansări şi 10 victorii aeriene confirmate - şase MiG-29 (sârbe) şi câte un MiG-25 (irakian), MiG-23(irakian), Su-22 (sirian), Soko J-21 Jastreb (sârb).
Şi România a achiziţionat 30 de rachete aer-aer AIM-120C AMRAAM şi 60 de rachete aer-aer AIM-9M Sidewinder pentru echiparea aparatelor F-16 MLU Block 15.
Sistemele antiaeriene NASAMS vor furniza o capabilitate importantă de luptă împotriva rachetelor de croazieră, vehiculelor aeriene fără echipaj, precum şi împotriva avioanelor şi elicopterelor adverse.
Ultima versiune a NASAMS dispune de un lansator nou Mk.2, care poate lansa atât rachete AIM-120 AMRAAM B/C5/C7, cât şi noua rachetă AMRAAM-ER sau AIM-9X Sidewinder Block 2. Dezvoltate special ca sistem antiaerian, această versiune AMRAAM este propulsată de un motor rachetă cu diametru mai mare, fabricat de Nammo Raufoss, care împreună cu noul sistem de control de la firma KDA asigură rachetei o anvelopă de angajare a ţintelor extinsă, caracterizată de o distanţă de tragere mai mare cu 50% şi o altitudine de interceptare mai mare cu 70%.
Până în prezent, Qatar şi Ungaria sunt primii doi clienţi care au făcut publice comenzile de rachete AMRAAM-ER pentru sistemele NASAMS de ultimă generaţie care le vor fi livrate, dar versiunea AMRAAM va fi disponibilă ca o opţiune de interceptor cu o rază acţiune mai lungă pentru toţi utilizatorii actuali de NASAMS. Livrările se vor desfăşura în 2022 către forţele armate din Qatar care a fost primul client care a ales această capabilitate, subliniază edrmagazine.eu.
Interceptorul poate fi utilizat cu ultima versiune a lansatorului cu mobilitate sporită - HML (High-Mobility Launcher), dezvoltat de Raytheon, care este instalat pe o platformă tot-teren cu mobilitate ridicată şi dispune de patru rampe de lansare neprotejate.
Centrul de conducerea focului – FDC (Fire Distribution Center) reprezintă o platformă cu arhitectură deschisă, testată, dislocabilă, de management al luptei, comandă, control, comunicaţii, calculatoare şi informaţii - BMC4I (Battle Management Command, Control, Communications, Computer and Intelligence). FDC cuprinde două console echipate cu monitoare de 30 inch şi dispune de capabilităţi de interconectare cu eşaloanele superioare. Componentele unităţilor de tragere pot fi dislocate separat până la 25km unele de altele, acoperind astfel un raion cu suprafaţă mare.
Pentru combaterea ameninţărilor prezente şi viitoare, inclusiv platformele cu şi fără echipaj, rachete de croazieră, Raytheon propune pentru NASAMS radarul de cercetare aeriană GhostEye MR (Medium Range) care a fost dezvăluit în premieră în cadrul expoziţiei de echipamente militare AUSA din octombrie 2021. Noul radar oferă o rază de acţiune şi o altitudine de interceptare extinsă, sporind capabilităţile interceptorilor actuali. GhostEye MR reprezintă o versiune a Senzorului de apărare împotriva rachetelor şi ţintelor aeriene care evoluează la joasă altitudine - LTAMDS (Lower Tier Air and Missile Defense Senzor) pe care compania îl dezvoltă pentru US Army.
LTAMDS, un radar dorit mult de polonezi pentru sistemele proprii Patriot (dar nu şi de România), încorporează tehnologie cu semiconductori de GaN (arseniură de galiu) şi un design nou, cu capabilităţi sporite împotriva ameninţărilor sofisticate ale viitorului, în special avioanele şi dronele cu manevrabilitate sporită şi care evoluează la înălţimi foarte mici şi mici. LTAMDS este un radar scalabil cu reţea de antene fazate cu baleiaj electronic de tip activ AESA (Active Electronically Scanned Array) care asigură o cercetare aeriană omnidirecţională şi capabilităţi sporite pentru conducerea focului.
Capabilităţile şi performanţele senzorului au fost testate şi evaluate în cadrul mai multor scenarii şi exerciţii de simulare a ripostei la diferite ameninţări adverse. În acest an, LTAMDS va finaliza testările în poligoane, urmate de demonstraţii pentru potenţialii clienţi. Versiunea australiană ”NASAMS Enhanced / NASAMS cu capabilităţi extinse” va dispune de radare noi AESA, furnizate de firma australiană CEA Technologies, pentru echiparea centrului de conducerea focului, senzori electronooptici de ochire în IR (EO/IR) Mk. 2 şi lansatoare HML.
