23 ianuarie 2023

Analiză CSIS: Războiul din Ucraina, un război existenţial pentru supravieţuirea regimului Putin. Poate fi liderul rus îndepărtat de la putere?

Andreea Soare

Max Bergmann, analist în cadrul CSIS, suţine într-o analiză publicată pe 20 ianuarie că războiul iniţiat de Rusia în Ucraina a devenit un război existenţial pentru supravieţuirea regimului Putin. Analistul enumeră câteva scenarii privind viitorul regimului şi o posibilă îndepărtare a lui Putin de la putere.

Sursă foto: AP

Potrivit lui Max Bergmann, războiul din Ucraina erodează rezilienţa regimului lui Vladimir Putin, punându-i existenţa în pericol. Dacă Ucraina câştigă războiul, spune Bergmann, regimul de la Kremlin s-ar putea prăbuşi şi, în acest caz, Occidentul trebuie să vină cu o strategie pentru viitoarea Rusie.

Deşi încă este puţin probabilă, există câteva motive serioase pentru care îndepărtarea lui Putin trebuie luată în calcul. În primul rând, Rusia suferă pierderi majore pe câmpul de luptă din Ucraina. Pierderile din război pot duce la o criză a legitimităţii guvernului şi o destabilizare a ordinii politice şi sociale din Rusia. În al doilea rând, mobilizarea militară din Rusia pune în pericol sprijinul public de care se bucură regimul de la Kremlin. Deşi ruşii au fost obişnuiţi cu trimiterea trupelor în Cecenia, Georgia, Ucraina sau Siria pentru a lupta, recentele mobilizări le-au arătat realitatea de pe câmpul de luptă şi le-a provocat sentimente de teamă.  Un alt factor care ar putea provoca îndepărtara lui Putin de la putere este faptul că economia rusească este afectată de sancţiuni şi de controlurile pe exporturi. De asemenea, credibilitatea lui Putin ca lider este afectată, întrucât războiul din Ucraina a dus la „izolarea şi umilirea” Rusiei.  

Cu toate acestea, Bergmann susţine că există şi factori care ar putea duce la continuarea regimului, printre aceştia numărându-se faptul că războiul din Ucraina a dus la acţiuni represive majore, în acest moment neexistând posibilitatea ca cineva să se opună regimului. De asemena, mobilizarea ruşilor ar putea ajuta la îndeplinirea unui obiectiv mai mic al Moscovei, şi  anume păstrarea controlului asupra unor zone deja ocupate de Rusia în Ucraina. Un alt factor este propaganda rusească, implementată cu succes în Rusia, războiul de „de-nazificare” fiind transformat de către regimul rusesc într-un „război împotriva NATO”, care vrea „distrugerea civilizaţiei ruseşti”. Ultimul factor este reprezentat de elita rusească, dependentă de Putin. Liderul rus a creat un regim centrat pe el, dovedindu-se a fi foarte greu ca Putin să fie îndepărtat de la putere.

În ciuda acestor factori, Bergmann propune şi câteva scenarii pentru o posibilă tranziţie de la regimul condus de Putin către un lider nou. De altfel, mai mulţi analişti politici au vorbit despre posibilitatea înlocuirii lui Putin cu un alt lider, numele cel mai des vehiculat fiind cel al secretarului Consiliului de Securitate, Nicolai Patruşev. Potrivit analistului CSIS, o schimbare a puterii în Rusia ar putea duce la colapsul regimului, cauzat de ezitările din rândul oficialilor ruşi, care nu vor mai avea în ce să creadă. Totodată, Bergmann crede că elitele şi oamenii din interiorul regimului ar putea realiza o lovitură de stat, deşi sunt şanse extrem de mici pentru un asemenea scenariu, întrucât Putin a creat sistemul în aşa fel încât să nu existe această posibilitate, multe dintre agenţiile statului supraveghindu-se una pe cealaltă. Un alt scenariu ar fi ca susţinătorii regimului să încerce să îl îndepărteze pe Putin nu pentru a pune capăt regimului, ci pentru al salva. Noul lider ar putea fi cineva tot din interior, care ar negocia războiul cu Occidentul. Ultimul scenariu este începerea unor prosteste de amploare în Rusia, însă are, de asemenea, puţine şanse de concretizare, mai ales că ultimele sondaje arată că susţinerea lui Putin în rândul ruşilor este încă mare.

Max Bergmann crede că sunt puţine şanse ca Rusia să aibă în viitor democratic, întrucât Putin este, sub multe aspecte, o oglindă a poporului rus, marcat de un naţionalism puternic. Astfel, chiar şi un nou lider la Kremlin ar continua aceeaşi politică pentru a-şi menţine sprijinul publicului.