ANALIZĂ | Crizele comerciale şi conflictele militare, principalele teme ale summitului G7 / Donald Trump vrea readmiterea Rusiei, dar ţările europene resping ideea
Mihai DraghiciConflictele militare şi cele comerciale vor fi temele principale ale summitului G7, iar preşedintele SUA Donald Trump pare să insiste pentru readmiterea Rusiei în Grupul ţărilor puternic industrializate, dar Germania, Franţa şi Marea Britanie condiţionează acest lucru de rezolvarea crizei ucrainene.
Summitul Grupului ţărilor puternic industrializate se va desfăşura în perioada 24-26 august în staţiunea Biarritz, situată în sud-vestul Franţei. Uniunea Europeană va fi reprezentată de Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, la reuniunea cu liderii ţărilor din G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.
Preşedinţia actuală a G7, deţinută de Franţa, se axează pe combaterea inegalităţilor, astfel că la summit sunt invitaţi şi lideri ai Uniunii Africane, reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, ai Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, ai Naţiunilor Unite şi Băncii Mondiale.
Printre temele abordate se numără crizele din Ucraina, Iran, Libia, Venezuela, Peninsula Coreea şi Orientul Mijlociu, dar şi starea economiei globale.
"Liderii vor discuta despre perspectivele economiei mondiale şi despre problemele de tip comercial. De asemenea, se va discuta despre sistemul fiscal internaţional, mai ales despre situaţia din sectorul digital. Este de aşteptat ca liderii să discute şi despre modalităţile de garantare a sistemului comercial bazat pe reglementări. Summitul va fi şi o oportunitate pentru discutarea modalităţilor de reducere a actualelor tensiuni comerciale. Reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) este, de asemenea, pe agendă, în contextul angajamentului asumat la summitul G20 din Osaka în sensul modernizării OMC", anunţă Consiliul European.
Alte subiecte se referă la situaţia din Africa, la contracararea inegalităţilor şi la atenuarea efectelor încălzirii climei.
Înaintea summitului, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat, în cursul întrevederii cu omologul său rus Vladimir Putin, pentru apropierea Uniunii Europene de Rusia. "În pofida neînţelegerilor din ultimele decenii, a dezbaterilor privind relaţiile cu Occidentul, Rusia este europeană şi trebuie să reinventăm o arhitectură de securitate şi încredere între Uniunea Europeană şi Rusia", a declarat Emmanuel Macron.
De asemenea, liderul de la Paris poartă discuţii cu oficiali din Iran pentru a analiza propuneri care să permită salvarea Acordului nuclear iranian contestat de Statele Unite, dar susţinut în continuare de Uniunea Europeană, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi China.
Donald Trump vrea revenirea Rusiei în Grupul ţărilor puternic industrializate, dar Germania, Franţa, Marea Britanie se opun
Preşedintele american, Donald Trump a pledat pentru readmiterea Rusiei în Grupul ţărilor puternic industrializate, dar ideea a fost respinsă imediat de Germania, Franţa şi Marea Britanie.
Întrebat despre oportunitatea revenirii Rusiei în Grupul ţărilor puternic industralizate, Donald Trump a răspuns: "A fost G8 pentru o perioadă îndelungată, iar acum este G7. Şi mult timp discutăm despre Rusia. Discutăm despre Rusia, pentru că am fost la numeroase reuniuni G7. Şi cred că preşedintele Barack Obama, deoarece Putin a fost mai deştept decât el, preşedintele Obama s-a gândit că nu era un lucru bun să avem Rusia în acest grup. Deci, a vrut ca Rusia să iasă. Dar eu cred că ar fi mai adecvat să avem Rusia în acest grup. Ar trebui să fie G8, deoarece multe dintre lucrurile despre care vorbim au legătură cu Rusia. Deci, categoric aş vrea să fie din nou G8. Iar, dacă cineva ar face această mişcare, eu categoric aş fi dispus să mă gândesc la ea în mod foarte favorabil. Dar, după cum ştiţi, cea mai mare parte a timpului a fost G8. Includea Rusia. Iar preşedintele Obama nu a vrut Rusia în acest grup deoarece era depăşit. Ei, bine, nu acesta este modul în care ar trebui să funcţioneze lucrurile".
Rusia a fost exclusă din G8 după anexarea regiunii ucrainene Crimeea, în anul 2014.
Un oficial de rang înalt de la Washington a declarat pentru CNN că Donald Trump şi Emmanuel Macron au stabilit să invite Rusia la summitul de anul următor. Tema reincluderii Rusiei ar putea fi analizată la summitul de anul acesta.
Însă Germania, Franţa şi Marea Britanie au semnalat imediat că se opun ideii readmiterii Rusiei. Cancelarul german, Angela Merkel, a amintit că Rusia a fost exclusă din cauza anexării Crimeei, argumentând că problema încă există.
La rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat că "readmiterea Rusiei fără condiţii ar demonstra o poziţie slabă a G7". Premierul britanic, Boris Johnson, a adoptat aceeaşi poziţie, amintind că Rusiei i se atribuie un atac chimic pe teritoriul Marii Britanii şi subliniind, potrivit agenţiei Reuters, că Moscova nu lansează provocări doar în Ucraina, ci "şi în alte locuri din lume", astfel că încă nu se întrunesc condiţiile pentru readmiterea în G8.
Un oficial de rang înalt de la Bruxelles a transmis că Uniunea Europeană se opune readmiterii necondiţionate a Rusiei în Grupul ţărilor puternic industrializate.
Emmanuel Macron a propus organizarea unei noi reuniuni, în următoarele săptămâni, pe tema conflictului din Ucraina. "Alegerea în funcţie a preşedintelui Volodimir Zelenski constituie o reală schimbare a situaţiei şi vom analiza oportunitatea - aceasta este dorinţa mea - de a organiza în următoarele săptămâni un nou summit în formatul Normandia" (Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa), a precizat Emmanuel Macron cu ocazia întâlnirii cu Vladimir Putin.
Financial Times: "Summitul G7 de la Biarritz ar trebui să marcheze revenirea Alianţei occidentale / Este necesară o nouă abordare privind guvernarea globală"
Summitul G7 de la Biarritz ar trebui să marcheze revenirea pe scena mondială a Alianţei occidentale cu o nouă abordare privind guvernarea, notează cotidianul Financial Times.
"Oricât de puţin plauzibil ar părea, summitul G7 ar putea fi primul pas spre reîntinerirea Occidentului ca fiind alianţa politică aflată la conducere pe plan mondial", subliniază FT, argumentând că reuniunea reprezintă oportunitatea de a aborda problema Brexit, de a rezolva disputele comerciale şi de a reforma ordinea internaţională.