23 iunie 2022

Analiză: Aruncător autopropulsat care poate executa o misiune de foc în doar 46 de secunde

Carol Florea

Răspunzând necesităţii de asigurare a protecţiei şi supravieţuirii pe câmpul de luptă, unde timpul irosit şi lipsa antrenamentului te poate transforma imediat într-o ţintă pentru dronele de cercetare-lovire sau alte arme, trei companii occidentale au realizat un parteneriat pentru crearea unui sistem mobil de aruncător de bombe care se poate instala în poziţia de tragere, executa tragerea şi părăsi poziţia de tragere, fără a fi lovit de focul advers, în 46 de secunde.

Una din atracţiile expoziţiei Eurosatory 2022 a fost reprezentată de Sistemul mobil de aruncător protejat, instalat pe un şasiu de vehicul Sherpa Scout, mai cunoscut sub denumirea de Sherpa A2M - Advanced Mobile Mortar sau aruncătorul mobil cu tehnologie avansată.

Sherpa A2M combină într-o soluţie nouă şi complet integrată mobilitatea excelentă a unui vehicul blindat 4x4 Sherpa Light, produs de compania franceză Arquus, diferite componente ale unui aruncător de bombe (mai puţin ţeava) şi echipamente de navigaţie şi conducerea focului, fabricate de firma spaniolă NTGS (New Technologies Global Systems) şi ţeava ghintuită a unui aruncător cal. 120mm de la firma Thales.

Astfel, platforma furnizează mobilitate în câmpul tactic, protecţia echipajului, sprijinul nemijlocit cu foc asigurat de o gură de foc uşor de mânuit şi precisă, şi de un sistem de conducere a focului intuitiv, toate la un preţ mult mai mic decât cel al unui obuzier autopropulsat.

Sursă: Arquus

Mobilitate şi putere de foc

După oprire în poziţia de tragere, Sherpa A2M poate instala aruncătorul în poziţie de luptă în 20 de secunde. După primirea unei misiuni de foc, un militar încarcă bomba de aruncător şi deschide focul în şase secunde.

Pentru executarea misiunilor de foc Sherpa A2M poate transporta până la 40 de bombe de aruncător cal. 120mm, fiecare în greutate de 20kg.

Şoferul şi servantul-încărcător alcătuiesc echipajul acestui vehicul, dar poate fi acţionat chiar de un singur militar la nevoie. Punerea aruncătorului în poziţia de marş necesită alte 20 de secunde. În total 46 de secunde pentru executarea unei misiuni de foc şi părăsirea poziţiei de tragere fără a fi lovit de artileria inamică.  

În afară de puterea de foc şi gradul înalt de automatizare, caracteristica principală a sistemului o reprezintă mobilitatea, care-i permite să se deplaseze rapid în câmpul tactic şi să părăsească poziţia de tragere în cazul executării focului advers, factor esenţial pentru evitarea focului de contrabaterie după executarea unei salve de foc – tactică cunoscută sub denumirea ”shoot and scoot” (”trage şi şi pleacă din poziţia de tragere”).

Lipsa capabilităţii ”shoot and scoot” constituie o vulnerabilitate majoră pentru un sistem de artilerie indiferent că vorbim de obuziere, aruncătoare de bombe sau lansatoare de proiectile reactive. În Ucraina, bateriile ruseşti nu au schimbat poziţiile de tragere după primele salve şi au fost descoperite de drone sau alte mijloace de cercetare, fiind lovite ulterior de drone, de muniţiile de cercetare-lovire sau artileria ucraineană.

Într-o situaţie de urgenţă (ex. inamicul deschide focul prin surprindere asupra aruncătoarelor proprii), Sherpa A2M poate părăsi poziţia de tragere înainte ca aruncătorul să fie fixat de vehicul, deşi acest lucru este departe de a fi o soluţie ideală.

Aruncătorul are o bătaie de 8,2 km folosind bomba explozivă standard şi o precizie de cinci metri datorită ţevii ghintuite. În general, comparativ cu sistemele cu ţeavă lisă, aruncătoarele cu ţeavă ghintuită au nu numai o bătaie mai mare, ci sunt chiar de trei ori mai precise, deci asigură un efect la ţintă mult mai bun folosind un număr redus de bombe.

A2M poate trage orice tip de bombă fabricat de Thales (fumigene, iluminare), chiar şi cele cu motor rachetă până la o distanţă de 13km sau cele aflate în dezvoltare cu dirijare prin fascicul laser.

Vehiculul Sherpa Light dispune de un motor de 215 CP care asigură o viteză de 110km/h pe drumuri asfaltate. A fost utilizat ca vehicul pentru forţele speciale şi cele de cercetare de la introducerea în serviciul activ în 2006, conform informaţiilor companiei producătoare. 

Platforma din partea de spate a vehiculului este echipată cu sistemul automat de orientare pe direcţia de tragere pentru aruncător dezvoltat şi produs de compania NTGS.

Sursă: ARQUUS

Sistem de conducerea a focului intuitiv

A2M este echipat cu sistemul de conducere a focului Vali-ECS dezvoltat special pentru sistemele de sprijin cu foc indirect şi instalate deja pe obuzierele autopropulsate şenilate M109 cal. 155mm.

Sistemul de conducere a focului transmite informaţiile despre ţinte şi poate executa focul în mod automat sau manual asupra ţintelor.   

În poziţia de marş, ţeava aruncătorului este dispusă orizontal în vehicul; în poziţia de tragere, aruncătorul este împins către înapoi până când tija verticală care susţine aruncătorul se roteşte cu 90° pentru a permite coborârea platformei pe sol.

Deoarece forţa de recul este absorbită de sol, nu au fost necesare modificări suplimentare la nivelul suspensiilor vehiculului Sherpa Light. Un braţ motorizat permite mişcarea ţevii în plan vertical de la 45° la 80°, conform elementelor de tragere furnizate de sistemul de conducerea focului. În plus, permite rotirea ţevii în plan orizontal, aceasta fiind orientată în limitele unui arc de cerc de ±60° (stânga/dreapta 60°).  

Pe ambele părţi ale vehiculului, aproape de cabină, se găsesc rafturile cu muniţie care în configuraţia prezentată poate adăposti 36 de bombe şi încărcăturile de azvârlire. Prin adoptarea unor mici modificări numărul poate ajunge la 40 de bombe şi încărcăturile aferente. Următoarele două compartimente adăpostesc unitatea auxiliară de putere care alimentează pompa hidraulică care permite punerea pentru luptă sau în poziţie de marş a aruncătorului.   

Deşi alte configuraţii ale sistemului de aruncător NTGS prezintă interfaţa sistemului de conducere a focului în partea dreaptă, display-ul permiţând comandantului să aleagă ţinta şi să iniţieze procesul de ochire, în cazul acestui vehicul soluţia aleasă a fost să fie instalată în faţa comandantului de aruncător în interiorul cabinei protejate.

Interfaţa va fi actualizată permanent cu date relevante despre gura de foc şi muniţia aferentă, asigurate tot de firma Thales.

Conform firmei Arquus integrarea componentelor de aruncător NTGS în vehiculul Sherpa Scout a fost relativ simplă, aruncătorul beneficiind de alimentare suficientă cu energie, iar configuraţia de transport asigură centrului de greutate să se încadreze în limitele designului vehiculului, astfel că mobilitatea a rămas neafectată.

Sursă: ARQUUS

În prezent, A2M dispune de o greutate pentru luptă de 11.500kg, astfel că s-a putut instala o staţie de luptă comandată de la distanţă - RCWS (Remotely Controlled Weapon Station) deasupra vehiculului. La Eurosatory 2022 Sherpa A2M avea instalată o RCWS Hornet Lite echipată cu o mitralieră cal. 7,62mm pentru asigurarea protecţiei apropiate.   

Aparatura instalată pe RCWS poate descoperi şi determina poziţia unei ţinte aflate în raza vizuală a vehiculului, coordonatele acesteia fiind transmise către Vali-ECS şi, ulterior, se poate executa o misiuni de foc pentru nimicirea acesteia.

Până în prezent firmele Arquus şi Thales au asamblat vehiculul-prototip şi au desfăşurat teste de mobilitate şi antrenament în Spania, fără a se executa trageri reale.

Fără îndoială, datorită caracteristicilor tehnico-tactice şi a gradului ridicat de automatizare, Sherpa A2M reprezintă un răspuns adecvat la provocările tactice întâlnite şi create de artileria terestră în conflictele de mare intensitate.