30 octombrie 2018

"Amiral Kuzneţov", singurul portavion al Federaţiei Ruse a fost avariat şi revine în serviciu în 2021

Mircea Olteanu

Singurul portavion al Rusiei, Amiral Kuzneţov, a fost avariat, marţi dimineaţă, în urma scufundării unui doc plutitor în apropiere de Murmansk, în cursul incidentului o macara prăbuşindu-se peste puntea navei, informează agenţia de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Nava era andocată în acest doc plutitor pentru reparaţii capitale şi urma să revină în serviciu în anul 2021.

Maria Kovtun, guvernatorul regiunii Murmansk, în zona arctică a Rusiei, a declarat că a fost demarată o operaţiune de salvare, fiind evacuate 71 de persoane.

Anchetatorii, care au deschis o investigaţie privind presupuse încălcări ale regulilor de siguranţă, au transmis că o persoană este dată dispărută, iar alte patru sunt tratate pentru hipotermie, după ce au căzut în apă.

Alexei Rakhmanov, şeful companiei United Shipbuilding Corporation, a declarat pentru agenţia Tass că puntea şi carena navei au fost avariate, precizând însă că zonele vitale ale navei nu au fost afectate.

Se pare că incidentul a fost provocat de o pană de curent care a cauzat umplerea a rapiditate a tancurilor cu apă ale docului, astfel că instalaţia s-a scufundat, au transmis reprezentanţii companiei.

În 2017, când nava Amiral Kuzneţov a trecut prin Marea Mânecii, Michael Fallon, ministrul britanic al Apărării de la acel moment, a declarat că singurul portavion al Rusiei este "dărăpănat".

Oficialul a mai afirmat atunci că Amiral Kuzneţov este "o navă de ruşine a cărei misiune a extins suferinţa poporului sirian".

Portavionul cu greutatea de 58.000 de tone şi lungimea de 304,5 metri a intrat în flotă în anul 1990. Nava dezvoltă 200.000 de cai putere şi atinge viteza de 30 de noduri. Portavionul Amiral Kuzneţov poate transporta 24-26 de avioane de vânătoare şi 12 elicoptere, fiind dotat cu sisteme antinavale şi antiaeriene. Nava are echipaj propriu format din 1.300 de membri şi echipaj aeronautic de 660 de persoane.