09 august 2020

Americanii, foste berete verzi, implicaţi în lovitura de stat din Venezuela, au fost condamnaţi la 20 de ani de închisoare

Alexandru Gologan

Luke Denman şi Airan Berry, veterani decoraţi ai armatei americane, foşti militari în forţele pentru operaţii speciale, sunt cei doi americani reţinuţi încă din luna mai în Venezuela pentru că au participat la un complot menit să-l răstoarne de la putere pe preşedintele ţării, Nicolas Maduro. „Operaţiunea Gideon” a fost lansată din bazele improvizate din Columbia. În total 66 de mercenari au fost arestaţi iar opt au murit în invazia eşuată de pe o plajă de lângă Caracas.

Sursă foto: Profimedia

Cei doi mercenari americani au recunoscut că au participat la operaţiunea din 4 mai orchestrată de Jordan Goudreau, fostă Beretă Verde, care la momentul atacului eşuat se afla în Statele Unite şi care ulterior şi-a asumat responsabilitatea operaţiunii. Arestarea lor a fost folosită în scop propagandistic pentru a demonstra că sunt dovada vie că SUA complotează pentru a răstrurna guvernul socialist reprezentat de Maduro.

Procurorii venezueleni au anunţat că Airan Berry şi Luke Denman au fost găsiţi vinovaţi de conspiraţie, trafic ilegal de arme şi terorism. Cei doi au fost condamnaţi să execute 20 de ani de închisoare pentru faptele comise.

Incidentul l-a adus într-o lumină nefavorabilă pe liderul de opoziţie susţinut de SUA, Juan Guaido, care l-ar fi autorizat pe Goudreau să execute atacul, în urma unui acord semnat prin doi dintre foştii săi consilieri politici. Guaido şi oficialii americani au negat implicarea în atac. Secretarul de stat Mike Pompeo va continua să medieze dialogul dintre Washington şi Caracas pentru a-i aduce pe cei doi veterani înapoi în ţară.

Între timp, Guaido îl acuză pe Maduro de prăbuşirea economică şi socială a ţării care a fost cândva considerată una dintre cele mai înstărite, şi invers, liderul socialist afirmă că Washingtonul se foloseşte de liderul de opoziţie pentru a fura rezerva de petrol a Venezuelei.