04 iunie 2023

Americanii au trecut Dunărea

Florin Jipa

Trupe americane cu blindate grele M2A3 Bradley au trecut, duminică, fluviul Dunărea, au anunţat Forţele Terestre ale SUA dislocate în Europa.

Acţiunea are loc în cadrul exerciţiului din România Saber Guardia 23, a treia secvenţă practică a manevrelor americane Defender Europe 23.

Militari din mai multe ţări s-au antrenat astăzi în cadrul traversării Dunării, în condiţiile în care marţi va avea loc Ziua Distinşilor Vizitatori în raionul de instruire Borduşani  din Judeţul Ialomiţa.

Activitatea cuprinde acţiuni de forţare şi trecere a Dunării cu subunităţi şi unităţi de manevră, sprijinite de structuri aeriene, navale şi de geniu, o expoziţie de tehnică militară şi ceremonia de închidere a exerciţiului, a anunţat MApN.

SG23 este desfăşurat în perioada 29 mai – 9 iunie şi reprezintă cea mai amplă şi complexă activitate multinaţională de instruire din acest an şi se va desfăşura în poligoane şi facilităţi militare de instruire din România, anunţă MApN. În cadrul exerciţiului, Armata României conduce o divizie multinaţională pentru apărarea estului ţării. La manevrele militare participă peste 10.000 militari cu 1.700 mijloace tehnice, din 13 ţări.

De asemenea, tot marţi, 6 iunie, începând cu ora 12.30, se va organiza Ziua Media a exerciţiului de evacuare medicală „Hospital Exercise 23” (parte a „Saber Guardian 23”), desfăşurat în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. România participă la „Hospital Exercise 23”, alături de Polonia şi Statele Unite ale Americii, cu personal de specialitate din structurile subordonate Direcţiei Medicale a M.Ap.N.

În secvenţa de evacuare medicală este implicat şi personal de specialitate din Republica Turcia, cu o aeronavă echipată pentru misiuni medicale.

Citeşte şi:

Începe cel mai mare exerciţiu pentru apărarea României, Saber Guardian 23, la care participă peste 10.000 militari cu 1.700 mijloace tehnice, din 13 ţări. România formează o divizie multinaţională