05 aprilie 2019

Amendamentul cancelarului austriac la aderarea Serbiei la UE: Nu fără normalizarea completă a relaţiei cu Kosocvo

Teodora Marinescu

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că Serbia nu poate adera la Uniunea Europeană fără "normalizarea efectivă şi completă a relaţiilor dintre Belgrad şi Priştina", relatează site-ul B92.net.

Sursă foto: Mediafax

Kurz a afirmat că orice soluţie pentru conflictul dintre Serbia şi Kosovo trebuie să fie susţinută de marile puteri, în special de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

"Este în interesul nostru să colaboram cu Statele Unite atunci când vine vorba de statele balcanice de vest şi să avem susţinerea lor în încurajarea procesului privind soluţionarea unei probleme importante", a declarat Kurz într-un interviu pentru revista CorD.

Acesta a adăugat că este de părere că Uniunea Europeană va fi completă doar după aderarea statelor din Balcanii de vest.

"La nivel politic, susţinem aderarea Serbiei şi a restului ţărilor din regiune la Uniunea Europeană. Acest proces cere, însă, un număr de reforme", a declarat Kurz, afirmând că mai multe reforme au fost realizate sub preşedintele Vucic.

Cancelarul Austriei a mai adăugat că susţine dialogul între Serbia şi Kosovo, coordonat de Uniunea Europeană şi de Federica Mogherini. Acesta susţine că Austria are relaţii bune cu ambele părţi, iar rezolvarea rezolvarea conflictului ar fi benefică atât pentru Belgrad, cât şi pentru Priştina.