12 ianuarie 2021

Amendă de jumătate de milion de dolari pentru compania Raytheon, care ar fi vândut Statelor Unite produse realizate în România pretinzând că sunt realizate în SUA

Andreea Soare

Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat, luni, că Raytheon Technologies şi Hamilston Sundstrand, subsidiara acesteia, trebuie să plătească guvernului SUA suma de 515.625 de dolari pentru că au vândut Statelor Unite produse realizate în România pretinzând că sunt de provenienţă internă.

Sursă foto: Profimedia

Potrivit Departamentului de Justiţie al SUA, compania Raytheon şi subsidiara Hamilston Sundstrand au încălcat „False Claim Act”, motiv pentru care acestea  plătesc jumătate de milion de dolari guvernului SUA.

O lege care datează din 1993, BAA/Buy American Act, presupune protejarea afacerilor şi a forţei de muncă din SUA, restricţionând procurarea şi folosirea unor produse finite sau a unor materiale care nu sunt de provenienţă internă.

Astfel, potrivit Departamentului de Justiţie, guvernul SUA pretinde că Raytheon şi Hamilston au vândut, în perioada 2006 -2015, diverse bunuri guvernului american în baza unor contracte care includeau condiţiile BAA, însă, în cadrul acestor vânzări, nu au specificat că bunurile nu erau produse în SUA, ci în România.

Cele două companii ar fi vândut produse şi unui alt contractant, de asemenea pretinzând că sunt produse în SUA, când acestea erau realizate în România.

Pentru această încălcare a legii, cele două companii au plătit suma de 515.625 de euro.

Conform datelor raportate de Raytheon, în trimestrul trei al anului trecut, compania a avut un venit de peste 14 miliarde de dolari.

Nici Departamentul de Justiţie, nici companiile implicate nu au comunicat despre ce fel de echipamente cumpărate din România este vorba.