10 octombrie 2019

Ambasadorul Turciei, convocat la Ministerul de Externe de la Paris din cauza ofensivei militare în Siria

Mihai Draghici

Ambasadorul Turciei la Paris a fost convocat joi la Ministerul francez de Externe pentru a oferi explicaţii în legătură cu ofensiva militară turcă în nord-estul Siriei, afirmă surse guvernamentale citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, a condamnat vehement intervenţia militară turcă în nord-estul Siriei.

Uniunea Europeană a somat, miercuri seară, Turcia să înceteze urgent ofensiva militară în nord-estul Siriei, denunţând iniţiativa "unilaterală" a Administraţiei Recep Tayyip Erdogan.

"Uniunea Europeană cere Turciei să oprească această iniţiativă militară unilaterală", se arată într-o declaraţie comună a celor 28 de state membre ale Uniunii Europene. "Este puţin probabil ca pretinsa zonă de securitate prevăzută de Turcia în nord-estul Siriei să răspundă criteriilor internaţionale în materie de repatriere a refugiaţilor", subliniază Uniunea Europeană, avertizând că nu va furniza "asistenţă pentru stabilizare sau dezvoltare în zonele în care sunt ignorate drepturile populaţiei".

Armata Turciei a lansat miercuri operaţiuni militare în nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia. Trupele turce vor pătrunde "în Siria pentru a neutraliza o ameninţare de lungă durată la adresa Turciei", a declarat Fahrettin Altun, consilierul pentru Comunicare al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.