28 august 2018

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, chemat să dea explicaţii la MAE

Gabriel Pecheanu

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a fost chemat marţi de MAE pentru a da explicaţii cu privire la motivele pentru care cetăţenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei.

”Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie şi preocupare situaţia creată la graniţa României cu Republica Moldova şi a solicitat, în spiritul dialogului şi cooperării care caracterizează relaţia dintre cele două state, explicaţii cu privire la motivele pentru care cetăţenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei. În acest sens, Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare. De asemenea, prin intermediul Ambasadei României de la Chişinău s-au făcut demersuri pentru a ne asigura că cetăţenilor români le sunt respectate drepturile, aşa cum este normal într-un stat aflat într-o relaţie de asociere cu UE şi de parteneriat strategic cu România”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

MAE a contrazis, marţi, autorităţile din Republica Moldova, susţinând că grupul de români care a fost blocat în PTF Albiţa, nu a perturbat în niciun fel ordinea şi liniştea publică în partea românească a punctului de frontieră şi nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat.

Peste 100 de tineri care merg pe jos în Marşul Centenarului sunt blocaţi la Vama Albiţa de grănicerii moldoveni.