01 noiembrie 2018

Ambasadorul Iranului, convocat în Norvegia pentru explicaţii despre tentativa de asasinat din Danemarca

Mihai Draghici

Guvernul Norvegiei l-a convocat, joi, pe ambasadorul Iranului, pentru a oferi explicaţii în legătură cu un complot din Danemarca în urma căruia a fost arestat un cetăţean norvegian de origine iraniană, informează site-ul agenţiei Reuters.

"În cursul întrevederii, am evidenţiat faptul că activităţile dezvăluite în urma investigaţiei din Danemarca sunt inacceptabile. Considerăm gravă situaţia din Danemarca şi faptul că este suspectat un cetăţean norvegian de origine iraniană", a declarat Ine Eriksen Soereide, ministrul de Externe al Norvegiei.

Cetăţeanul norvegian de origine iraniană a fost arestat în Suedia şi urmează să fie extrădat în Norvegia.

Agenţi ai serviciilor secrete iraniene au vrut să comită un atentat în Danemarca, vizându-l pe un disident iranian, au anunţat autorităţile daneze. Complotul îl viza pe liderul Mişcării pentru Eliberare Ahwaz, a anunţat marţi Finn Borch Andersen, şeful Serviciului danez de Securitate. "Avem de-a face cu o agenţie de informaţii iraniană care plănuia comiterea unui atac pe teritoriul danez. În mod evident, nu putem şi nu vom accepta aşa ceva", a declarat Andersen.