15 septembrie 2023

Ambasadorul Cubei în Rusia: Cubanezii se pot alături armatei ruseşti în Ucraina

Andreea Soare

Ambasadorul Cubei în Rusia, Julio Antonio Garmendia Pena, a declarat joi că guvernul să nu va împiedica cetăţenii cubanezi din a se alătura armatei ruseşti în luptele din Ucraina, scrie Kyiv Independent.

Sursă foto: Profimedia

„Nu avem nimic împotriva cubanezilor care vor să semneze un contract şi să ia parte, legal, la operaţiune cu armata rusească. Însă ne opunem ilegalităţii şi acelor operaţiuni care nu au legătură cu zona legală”, a spus Garmendia Pena.

Declaraţiile ambasadorului Cubei în Rusia vin după ce pe 4 septembrie au apărut informaţii în presă potrivit cărora autorităţile cubaneze au descoperit o reţea de trafic de persoane care avea scopul recrutării cubanezilor pentru războiul Rusiei din Ucraina. La acel moment, ministerul afacerilor interne din Cuba a transmis că statul cubanez are o „poziţie istorică fermă şi clară împotriva mercenariatului” şi că „nu ia parte la războiul din Ucraina”.

Ambasadorul Cubei în Rusia nu a specificat, însă, în declaraţiile făcute pe 14 septembrie, dacă recrutarea cetăţenilor cubanezi de către Rusia pentru luptele din Ucraina intră în categoria mercenariatului sau nu.

Rusia plănuieşte creşterea numărului forţelor sale care luptă în Ucraina, după ce a suferit, potrivit Ucrainei, pierderi de personal care ajung la 300.000 de militari în 18 luni de război.

Ministerul Apărării Marii Britanii a anunţat, la începutul lunii septembrie, că Rusia încearcă să recruteze luptători străini pentru a evita anunţarea unei noi campanii de mobilizare din teama de a nu afecta alegerile prezidenţiale din 2024.