04 august 2018

Ambasadoarea SUA la ONU acuză Rusia că încalcă sancţiunile internaţionale împotriva Coreei de Nord

Mircea Olteanu

Nikki Haley, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, susţine că Rusia încalcă regimul sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord, citând "informaţii credibile" care indică faptul că Moscova oferă noi permise de muncă cetăţenilor nord-coreeni, însă Rusia a respins acuzaţiile.

Sursă foto: Mediafax

"Informaţiile credibile care arată că Rusia încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU privind muncitorii nord-coreeni care lucrează în străinătate sunt extrem de îngrijorătoare", afirmă Haley într-un comunicat dat publicităţii vineri, citat de agenţia de ştiri Reuters.

"Vorbele sunt ieftine - Rusia nu poate sprijini sancţiunile prin declaraţii în Consiliul de Securitate doar ca să le încalce prin acţiunile lor", a adăugat diplomatul.

Potrivit unor informaţii obţinute de publicaţia The Wall Street Journal, Moscova permite mai multor mii de noi cetăţeni nord-coreeni să lucreze în Rusia, acţiune ce ar putea reprezenta o încălcare a sancţiunilor ONU. Moscova a negat prompt aceste informaţii.

Cotidianul american a relatat că cel puţin 700 de noi permise de muncă pentru nord-coreeni au fost emise anul acesta de Rusia, iar unele din companiile care îi angajează pe aceştia sunt firme mixte, create în colaborare cu entităţi din Coreea de Nord.

Banii trimişi înapoi în ţară de cetăţenii nord-coreeni care lucrează în străinătate reprezintă o sursă majoră de venit pentru regimul de la Phenian.

În octombrie 2017, preşedintele american Donald Trump afirma că Rusia stânjeneşte eforturile Statelor Unite de soluţionare a chestiunii nord-coreene.

Totodată, SUA au impus vineri sancţiuni împotriva unei bănci din Rusia despre care autorităţile americane susţin că ar fi efectuat o tranzacţie pentru un oficial nord-coreean.

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului de externe de la Moscova, a comentat în legătură cu sancţiunile americane că: "Şi politicienii din SUA, care suferă de o formă deosebit de acută de rusofobie, au început să admită că încercările de a face presiuni asupra Rusiei nu funcţionează".