MAS Raport SpecialLEVANT: Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

Ambasada SUA din Bagdad a fost atacată cu rachete

Raul Peterlin

Ambasada SUA din Bagdad a fost atacată vineri cu două rachete. Nu au fost înregistrate victime, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei, citat de Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Se crede că atacul a fost comis de grupări aliate cu Iranul în Irak, a precizat purtătorul de cuvânt.

Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea.

A fost primul atac cu rachete raportat împotriva ambasadei de când un grup cu Iranul a iniţiat atacuri împotriva forţelor americane în bazele militare din Irak şi Siria, la mijlocul lunii octombrie.

„Facem din nou apel la guvernul irakian, aşa cum am făcut-o în numeroase ocazii, să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a proteja personalul diplomatic şi pe cel al partenerilor din Coaliţie, precum şi facilităţile”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei.

Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a ordonat agenţiilor de securitate să îi urmărească pe făptaşi, descriindu-i ca fiind „grupuri indisciplinate, fără lege, care nu reprezintă în niciun fel voinţa poporului irakian”, se arată într-o declaraţie a biroului său.

Explozii au fost auzite în apropierea ambasadei, în centrul capitalei irakiene, vineri dimineaţă, în jurul orei 04:00. S-au activat sirenele care indicau oamenilor să se adăpostească, potrivit unor înregistrări video de pe reţelele de socializare de la faţa locului.

În afară de personalul diplomatic din Irak, Statele Unite au aproximativ 2.500 de soldaţi în această ţară, într-o misiune despre care afirmă că are ca scop consilierea şi asistarea forţelor locale care încearcă să prevină o reapariţie a Statului Islamic.

„Reiterăm că ne rezervăm dreptul la autoapărare şi la protejarea personalului nostru oriunde în lume”, a declarat purtătorul de cuvânt.