26 iulie 2018

Ambasada SUA critică un proiect de amnistie fiscală aprobat de Parlamentul Republicii Moldova

Mihai Draghici

Ambasada SUA în Republica Moldova a criticat, joi seară, proiectul de lege aprobat de Parlamentul de la Chişinău privind amnistia fiscală, Washingtonul avertizând că reglementarea ar legitima fraudele şi corupţia, relatează site-ul de ştiri Unimedia.info.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima şi în a doua lectură un proiect de lege privind amnistia fiscală. Proiectul le va permite persoanelor fizice să declare bunurile ce le aparţin, care anterior se aflau formal în posesia altor persoane fizice, sau valoarea estimată a acestora. De asemenea, se prevede anularea penalităţilor şi amenzilor aferente bugetului public naţional.

"Ambasada Statelor Unite este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor. Legea privind declaraţia voluntară şi stimularea fiscală (numită şi legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri din Republica Moldova. Considerăm că această lege contravine angajamentelor pe care Guvernul Republicii Moldova şi le-a asumat şi această părere este împărtăşită de partenerii internaţionali de dezvoltare ai Moldovei. Cetăţenii Moldovei au suferit deja consecinţele infracţiunilor financiare majore. Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi. Poporul Moldovei merită mai mult", a reacţionat reprezentanţa diplomatică americană de la Chişinău.