28 iulie 2018

Ambasada Rusiei la Londra speră să audă opinia Iuliei Skripal privind incidentul din 4 martie

Teodora Marinescu

Ambasada Rusiei la Londra speră să discute cu Iulia Skripal despre incidentul din 4 martie, în urma căruia aceasta şi tatăl său, fostul spion rus Serghei Skripal, au fost vizaţi de un atac neurotoxic, a declarat purtătorul de cuvânt a ambasadei, relatează site-ul agenţiei Tass.

Afirmaţiile ambasadei au fost făcute după ce Viktoria Skripal, verişoara Iuliei, care locuieşte în oraşul rus Iaroslavl, a informat că a discutat cu aceasta la telefon.

"Ambasada nu are nicio informaţie concretă privind contextul acestei conversaţii şi nu poate nega sau confirma nicio informaţie publicată în acest sens, în timp ce autorităţile britanice continuă să ne interzică să o vedem pe Iulia Skripal", a anunţat purtătorul de cuvânt.

"Aceasta nu este prima declaraţie făcută din partea Iuliei Skripal, dar chiar şi apariţia sa la televizor, în luna mai, nu a pus capăt îngrijorărilor nostre privind libertatea sa de mişcare şi exprimare. Am considerat că Iulia nu şi-a folosit propriile cuvinte, ci a citit o declaraţie scrisă în avans", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Pe data de 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii, şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Ulterior, s-a demonstrat că cei doi au fost otrăviţi cu agentul neurotoxic Novicioc.

La câteva luni după atacul de la Salisbury, alte două persoane au fost expuse substanţei neurotoxice în oraşul Amesbury, una dintre acestea decedând.