12 iulie 2019

Ambasada României la Londra, consultări cu reprezentanţi ai partidelor pe votul în străinătate

Ana Petrescu

Ambasada României în Marea Britanie a avut consultări cu reprezentanţii partidelor politice şi ai asociaţilor de români din UK privind cu votul în Diaspora la alegerile prezidenţiale. Dan Mihalache a detaliat prevederile legate de votul prin corespondenţă şi votul pe 3 zile în străinătate.

Sursă foto: Mediafax

„Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a organizat joi, 11 iulie 2019, o sesiune de consultări cu reprezentanţii partidelor politice şi ai asociaţiilor cetăţenilor români din Marea Britanie privind organizarea şi desfăşurarea scrutinului pentru alegerea Preşedintelui României din 10 noiembrie 2019 şi 24 noiembrie 2019 (turul al doilea). Au dat curs invitaţiei lansate de ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Dan Mihalache, reprezentanţi ai PNL, PSD, Alianţei USR-PLUS, ProRomânia, Platformei România 100, My Romania Community, RUDA, Diaspora Europeană, GRASP, Diaspora pentru România, Mişcarea Diaspora Unită, Romanian Cultural Charitable Trust, Centrul Comunitar Român din Londra, Romanian Women in UK, Parohia Naşterea Maicii Domnului, Boston, Parohia ortodoxă din Oxford şi reprezentanţi ai comunităţii românilor din Londra, Luton, Birmingham, Kent, Bristol, şi Slough”, anunţă ambasada României în Marea Britanie, într-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Ambasadorul Dan Mihalache, adjunctul şefului de misiune, Cosmin Onisii, şi coordonatorul Secţiei Consulare a Ambasadei României din Londra, Valentin Muntean, au prezentat noul cadru legislativ, adoptat recent de Parlamentul României, în care se vor desfăşura alegerile pentru Preşedintele României.

Ambasadorul Dan Mihalache a detaliat prevederile legale privind votul prin corespondenţă, extinderea perioadei de votare la 3 zile, introducerea posibilităţii înfiinţării de secţii de votare la cererea a cel puţin 100 de români care au reşedinţa într-o localitate din Regatul Unit, extinderea programului de votare până la ora 24.00, în situaţia în care la secţia de votare sunt persoane care nu au votat, posbilitatea suplimentării până la 15 a membrilor din secţia de votare, şi implicit a cabinelor şi a ştampilelor de vot.

Şeful misiunii diplomatice a României la Londra a pledat pentru utilizarea alternativei votului prin corespondenţă, modalitate de vot solicitată chiar de cetăţenii români care, la scrutinul anterior, s-au deplasat la secţiile de votare fără a reuşi să voteze. El a făcut apel la românii din Regatul Unit să se înregistreze pentru a-şi exprima votul într-o modalitate civizilizată, fără consum de timp şi bani cu deplasarea la o secţie de votare, mai spune sursa citată.

Cu referire la solicitarea cetăţenilor români de înfiinţare de noi secţii de votare, ambasadorul României a precizat că este nevoie de implicarea activă a membrilor comunităţii româneşti, atât pentru găsirea unor locaţii pentru secţii, cât şi pentru identificarea de personal pentru birourile de votare.

„Implicarea voastră va fi decisivă deoarece resursele umane ale misiunii diplomatice sunt limitate. Vom face tot ce putem să asigurăm condiţii oprime pentru exercitarea votului, dar nu putem
face asta decât în parteneriat cu comunitatea românilor din Regatul Unit”, a afirmat ambasadorul Dan Mihalache.

Sursa citată mai precizează că reprezentanţii partidelor politice şi ai asociaţiilor românilor din Marea Britanie şi-au exprimat disponibilitatea de a sprijini demersurile Ambasadei României în organizarea scrutinului din toamna acestui an.

În acest sens s-a agreat idea creării unei platforme de lucru care să reunească reprezentanţi ai misiunii diplomatice şi voluntari din comunitatea românilor din Regatul Unit care să conlucreze pentru asigurarea celor mai bune condiţii în vederea exercitării votului la scrutinul pentru alegerea Preşedintelui României.

„Ambasadorul Dan Mihalache a dat asigurări că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Consulatul General de la Manchester, Consulatul General de la Edinburgh şi reţeaua de consulate onorifice de pe teritoriul Regatului Unit vor depune toate eforturile în vederea asigurării celor mai bune condiţii pentru exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii români aflaţi în Marea Britanie”, conchide comunicatul de presă.