25 februarie 2019

Amânarea ieşirii Marii Britanii din UE ar fi o ”soluţie raţională” - Donald Tusk

Marinela Sarbu

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat luni că amânarea ieşirii Marii Britanii din UE cu două luni după data de 29 martie ar fi o ”soluţie raţională” datorită faptului că nu există o majoritate care să aprobe planul de Brexit în Parlamentul britanic, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

”Cred că în situaţia în care suntem, o extindere a perioadei ar fi o decizie raţională, dar premierul May consideră că un asemenea scenariu va putea fi evitat”, a declarat Tusk în cadrul unei conferinţe de presă la summitul Ligii Arabe din Egipt, după o întâlnire avută cu liderul britanic.

Tusk a adăugat că May şi el au discutat despre ”consecinţele juridice şi politice ale unei posibile extinderi” a perioadei-limită de doi ani privind negocuierile acordului Brexit care expiră pe data de 29 martie.

Conform informaţiilor apărute în presa britanică Theresa May va înainta oficialilor de la Bruxelles o cerere formală de extindere a Articolului 50 dacă până la data de 12 martie nu se va aproba un acord.

Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, iar Guvernul Theresa May speră să obţină concesii suplimentare din partea Bruxellesului pentru a putea evita producerea unui Brexit fără acord.