Ali Khamenei susţine că Iranul nu ar avea mari dificultăţi să îmbogăţească uraniu pentru fabricarea de arme atomice
Mircea OlteanuAli Khamenei, liderul suprem al Iranului, afirmă că regimul de la Teheran nu ar întâmpina mari dificultăţi în ceea ce priveşte îmbogăţirea uraniului până la un nivel de puritate propice fabricării de arme nucleare, informează agenţia de ştiri The Associated Press.
Ayatolahul Ali Khamenei a declarat cu ocazia unei întâlniri cu oficialii iranieni că "obţinerea unei nivel de îmbogăţire de 20% este cea mai dificilă parte. Următorii paşi sunt mai uşor decât acest pas".
Oficialii de la Teheran au comunicat că Iranul ar putea obţine în patru zile uraniu îmbogăţit până la un nivel de puritate de 20%.
Experţii sunt de părere că timpul necesar pentru obţinerea de uraniu cu o puritate de 90%, nivel propice pentru fabricarea de arme nucleare, se înjumătăţeşte în momentul în care uraniul a fost îmbogăţit până la nivelul de puritate de 20%.
Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian, prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.
În conformitate cu termeni acordului atomic cu marile puteri, Iranul are voie să îmbogăţească uraniu până la un nivel de puritate de 3,67%.
În mai 2018, preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul, însă Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia au transmis că doresc să menţină tratatul cu Teheranul.
Săptămâna trecută, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la aplicarea unor angajamente asumate prin Acordului nuclear în cazul în care marile puteri semnatare nu îşi respectă promisiunile făcute în acord, inclusiv privind eliminarea sancţiunilor economice.
Puterile europene semnatare (Marea Britanie, Franţa şi Germania) au avertizat ulterior Iranul că vor exista consecinţe serioase dacă încalcă condiţiile Acordului atomic.
În contextul amplificării tensiunilor între Iran şi SUA, Penatgonul a trimis în Orientul Mijlociu un portavion, bombardiere strategice B-52 şi sisteme antiaeriene Patriot.