17 ianuarie 2021

Alexei Navalnîi, opozantul lui Putin, aşteptat în Rusia cu forţe de ordine şi maşina de transport deţinuţi

Florin Jipa

Desfăşurare impresionantă de forţe la aeroportul unde soseşte opozantul rus Alexei Navalnîi. Maşina folosită pentru transportul deţinuţilor sugerează intenţia autorităţilor ruse de a-l reţine, conform mai multor postări în reţelele de socializare.

Sursă foto: Twitter Navalnîi

De asemenea, în aeroport au fost instalate panouri ca ceilalţi din aeroport să nu vadă sosirea călătorilor cu aceasta cursă.

Cursa soseşte din Germania la 4.20 p.m. GMT (18.20 ora României).

Serviciul rus al Penitenciarelor l-a somat pe disidentul Aleksei Navalnîi, aflat în Germania după atacul neurotoxic din august, să revină până pe 30 decembrie în Rusia, în caz contrar riscând să fie arestat pentru încălcarea termenilor unei sentinţe cu suspendare. De asemenea, a fost ameninţat de procurorul de caz că va cere instanţei modificarea arestării cu suspendare în lipsire de libertate, conform Reuters.

Aleksei Navalnîi, un oponent al preşedintelui Vladimir Putin, a fost otrăvit, pe 20 august, fiind-i rău într-un avion care zbura între oraşele Tomsk şi Moscova, după ce a băut un ceai în aeroport, înaintea decolării.

Piloţii avionului au decis aterizarea de urgenţă în oraşul Omsk, unde disidentul rus a primit primele îngrijiri medicale. Medicii din oraşul Omsk au declarat că disidentul nu a fost otrăvit. Autorităţile germane au confirmat însă că Aleksei Navalnîi, care a fost transferat în comă în Germania, a fost otrăvit cu o substanţă neurotoxică militară, Noviciok, folosită şi în trecut pentru eliminarea adversarilor Kremlinului.

Aleksei Navalnîi şi-a revenit la câteva săptămâni după atac. Rusia a negat orice implicare în incident.

Jurnalişti de la Bellincat au dezvăluit trei agenţi FSB care au coordonat otrăvirea lui Alexei Navalnîi. 

Au fost identificaţi agenţii ruşi care l-au otrăvit pe liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi